ŽENEVA

Lagumdžija sa Gebrejesusom potpisao Memorandum o strateškom partnerstvu

Ekonomska nejednakost sve više produbljuje i nejednakost u domenu zdravstvene zaštite

Sa potpisivanja Memoranduma. Facebook

Piše: A. Č.

5.5.2022

Zlatko Lagumdžija, bivši lider Socijaldemokratske partije (SDP) i nekadašnji ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine prisustvovao je sastanku u Ženevi na kojem je bilo govora o prioritenim reformama zdravstva.

Lagumdžija se sastao sa generalnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije dr Tedrosom Adhanom Ghebreyesusom.

U Ženevi, na sastanku delegacije Nizami Ganjavi međunarodnog centra (NGIC), sa generalnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedrosom Adhanom Gebrejesusom (Tedros Adhanom Ghebreyesus), Lagumdžija je potpisao Memorandum o strateškom partnerstvu ove dvije institucije.


Konkretan plan zajedničkih aktivnosti definira naredne korake u saradnji na jačanju borbe protiv pandemije i vakcini koja treba blagovremeno biti svima dostupna imajući u vidu činjenica da, kada je pandemija u pitanju, niko ne može biti siguran dok ne budu sigurni svi – i bogati i siromašni. 

Naredni koraci definisani ovim Memorandumom će također biti posvećeni i zajedničkoj viziji i izgradnji sigurnijeg svijeta u kojem će zdravstvena zaštita spadati u kategoriju osnovnih ljudskih prava.

Ekonomska nejednakost sve više produbljava i nejednakost u domenu zdravstvene zaštite. U tom svjetlu Lagumdžija je ovom prilikom sa Tedrosom razgovarao o aktivnostima na reformi svjetskog zdravstvenog sistema sa posebnim akcentom na zemlje u razvoju koje moraju dobijati veću pomoć nego što je to do sada bio slučaj.

Na predstojećem Globalnom Baku Forumu, koji se održava narednog mjeseca, jedna od ključnih tema će biti realizacija dogovorenih zajedničkih aktivnosti na ovom planu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.