POHRLILI U BANKE

Penzioneri za "Avaz" o povećanju penzije: Dobro je koliko god, para nikad dosta

To smo davno zaslužili. Sada sam zadovoljna penzijom. Prema cijenama, poskupljenjima, svemu što ide, mora čovjek biti realan. Para nikad dosta, rekla je Bjeloš

Piše: A. Ovčina

5.5.2022

Sa lica mjesta - Avaz
Gužva zabilježena u jednoj sarajevskoj banci - Avaz
Gužva u banci - Avaz
Sa lica mjesta - Avaz
Povećana penzija penzionerima - Avaz
+15

Penzije za mjesec april isplaćene su danas putem jedinstvenog računa riznice Federacije BiH. Tim povodom ekipa „Avaza“ obišla je banke u Sarajevu i razgovarala sa penzionerima.

Odlukom Upravnog odbora Federalnog zavoda MIO/PIO o redovitom usklađivanju, penzije za april uvećane su za 7,3 posto, te prema navedenom, minimalna penzija iznosi 410,08 maraka, zagarantirana 513,87, dok najviša penzija ostaje 2.174,48 KM.


Halima Resić. A. OVČINA

Davno trebali povećati

Penzionerka Halima Resić za „Avaz“ je kazala da je ta vijest raduje.

- Drago mi je da su povećane, ali ne znam koliko, vidjet ćemo. Sigurno je da treba da se povećaju, jer ovo je za penzionere najgore. Mislim da ne treba da se čeka godina, dvije da bi se penzije povećale – rekla je Resić.

Istakla je da ne zna kako mogu živjeti penzioneri koji imaju minimalne penzije od 400 ili 500 KM.

- Država apsolutno ne vodi računa o najugroženijoj kategoriji. Mislim da treba sigurno više voditi računa o tome – kazala je Resić.


Ana Bjeloš. A. OVČINA

Ispravno postupili

Penzionerka Ana Bjeloš, kazala je da je povećanje penzija potpuno ispravna odluka.

- To smo davno zaslužili. Sada sam zadovoljna penzijom. Prema cijenama, poskupljenjima, svemu što ide, mora čovjek biti realan. Para nikad dosta – rekla je Bjeloš.


Šefik Baković. A. OVČINA

Penzionera Šefika Bakovića zatekli smo ispred banke.

- Penzija se povećala. Upravo sam je podigao. Dobro je koliko god. Zadovoljan sam, šta ću. Kakva je situacija moram biti zadovoljan – kazao je Baković.

Dodao je da se teško živi. Kaže kako dodatno novac troši na lijekove.

- Svaki mjesec potrošim 150 KM na lijekove, najmanje. To mi je problem. Imam troškova, platiti obaveze. Šta ću, moram. Zadovoljan sam opet. Ne može drugačije – rekao je Baković.


Prosječna samostalna penzija

Bilo je i penzionera koji su željeli ostati anonimni, a kazali su nam da je situacija teška, te da jedva kraj s krajem sastavljaju.

Prosječna samostalna penzija za april iznosi 526,47 KM. Penziju za april primit će ukupno 426.469 korisnika.

Pored uvećanih aprilskih penzija, korisnici će u primiti i razliku između isplaćene i uvećane penzije za prva tri mjeseca ove godine.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za april s uračunatom razlikom za prva tri mjeseca, i ostalim troškovima, iznose oko 245 miliona maraka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.