IZJAVA

Iz OHR-a za "Avaz": Izbori moraju biti održani, a vlast osigurati novac

U vezi sa pismom gospodina Čovića, visoki predstavnik podsjeća da se inicijative za izmjenu Ustava mogu provoditi samo u skladu sa propisanim ustavnim procedurama i uz pun angažman svih zainteresiranih strana, rečeno je iz OHR-a

OHR: Na Vijeću ministara da ispuni svoju zakonsku obavezu. Avaz

Piše: N. Aj.

5.5.2022

Građane Bosne i Hercegovine 2. oktobra očekuju opći izbori, nakon što ih je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) jučer raspisala.

Mnogi su reagirali na ovu odluku CIK-a, a povodom toga tražili smo komentar iz Ureda visokog predstavnika, na čijem je čelu sada Kristijan Šmit (Christian Schmidt).

- U nedostatku dogovora političkih stranaka o izbornoj reformi, sljedeći opći izbori moraju se, kao i prethodni, održati u skladu sa postojećim zakonodavstvom. Odluka Centralne izborne komisije da raspiše opće izbore za 2. oktobar odraz je te obaveze. Sada je na Vijeću ministara da ispuni svoju zakonsku obavezu i osigura potrebna sredstva za finansiranje izbora.

Nadalje, u vezi sa pismom gospodina Čovića, visoki predstavnik podsjeća da se inicijative za izmjenu Ustava mogu provoditi samo u skladu sa propisanim ustavnim procedurama i uz pun angažman svih zainteresiranih strana. Opći okvirni sporazum za mir mora se poštovati u svakom trenutku - rečeno je iz OHR-a za portal "Avaza".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.