REAKCIJE

Gjenero za "Avaz" o izjavama Milanovića: Potiče radikalizam i pomaže Dodiku izbjeći međunarodnu izolaciju

On namjerno kontaminira nacionalnu političku scenu, razara stranke ustavnog luka, jača desne radikale, potiče radikalizam i gura Hrvate u BiH prema konfliktu s Bošnjacima, kaže Gjenero

Davor Gjenero. Avaz

Piše: M. Aš.

5.5.2022

Politički analitičar iz Zagreba Davor Gjenero prokomentirao je za "Avaz" novi istup predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića koji je Kristijana Šmita nazvao malim Švabom, a da predsjednica  Evropske komisije Ursula von der Leyen , koja dolazi u Bosnu i Hercegovinu sljedeće sedmice, dolazi na "pogrebnu zabavu".

 - Način javnog govora koji koristi predsjednik Hrvatske je posve nečuven. Hrvatskoj bi zbog njega mogla zaprijetiti izolacija unutar Europske unije i euroatlantskih struktura, dođe li do toga da njegov diskurs u tim institucijama prepoznaju kao službeni stav države, kao nešto što utječe na javne politike RH. On namjerno kontaminira nacionalnu političku scenu, razara stranke ustavnog luka, jača desne radikale, potiče radikalizam i gura Hrvate u BiH prema konfliktu s Bošnjacima. Pomaže Dodiku izbjeći međunarodnu izolaciju i prikriti činenicu da je RS, a ne Federacija, izvor nestavilnosti u BiH. Opasno i žalosno - kaže Gjenero.

Kaže da Milanović ne razumije temeljne liberalne principe, odbacuje načela EU i u političkoj areni govori jednako primitivno kao i Vulin ili neki drugi Vučićevi zagovornici. 

 - Govori iz paradigme "hrvatskog Srpskog sveta", ne razumije da su granice u EU čvrsto zadane, Kaže, ako smo nacija, i ne razumije da u EU vlada načelo država je nacija - kaže Gjenero.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.