REAKCIJA

Institut za istraživanje genocida Kanada podnio krivičnu prijavu protiv reportera iz RS

Stupanjem na snagu odluke o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine prvi put imamo pravni osnov i zakonsko uporište

Institut za istraživanje genocida Kanada, obilježavanje godišnjice u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici prije dva dana. AVAZ

A. O.

5.5.2022

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) podnio krivičnu prijavu protiv izvještača Radio-televizije bh. entiteta RS s istoka Evrope Danijela Simića zbog negiranja genocida.

U reakciji na komentar političkog analitičara Reufa Bajrovića o obilježavanju događaja u nekadašnjoj sarajevskoj ulici Dobrovoljačka iz 1992. godine, Simić je napisao: "Dakle, po ovom receptu nema druge nego zabraniti teferič u naseljenom mjestu Potočari, RS”.


Nanio bol žrtvama

- Navedena reakcija osumnjičenog negatora genocida je sa ciljem izazivanja međunacionalne netrpeljivosti, razdora i mržnje, svjesno i namjerno, javno negiranje genocida u Srebrenici, koji je utvrđen pravosnažnim presudama međunarodnih i nacionalnih sudova. Osumnjičeni je tako nanio bol preživjelim žrtvama genocida, degradirao sudsku, naučnu i historijsku istinu o genocidu, omalovažio pravdu i ponizio međunarodno pravo i međunarodne institucije.

Kao dokaz iznijetih tvrdnji IGK predaje Tužilaštvu Bosne i Hercegovine reakciju osumnjičenog na njegovom Twitter nalogu.

U obrazloženju prijave IGK je između ostalog naveo da je osumnjičeni svojim postupanjem, s ciljem izazivanja međunacionalne netrpeljivosti, razdora i mržnje, svjesno i namjerno javno negirao genocid u Srebrenici, koji je utvrđen pravosnažnim presudama međunarodnih i nacionalnih sudova, na koji način je počinio krivično djelo iz člana 145a stav (3) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine objavljen u 'Službenom glasniku BiH', broj: 46/21). 

Osnovana sumnja

Stupanjem na snagu odluke o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine prvi put imamo pravni osnov i zakonsko uporište da se prijavljuju oni koji javno negiraju genocid u Srebrenici.

IGK smatra da postoji osnovana sumnja da je u navedenom djelovanju Danijela Simića, ostvarena sva bitna obilježja krivičnog djela iz odredbe člana 145a stav (3) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. IGK je od Tužilaštva Bosne i Hercegovine zatražio da poduzme sve Zakonom predviđene radnje i aktivnosti te protiv osimnjičenog pokrene krivični postupak u skladu sa Zakonom - kazali su iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.