PORAST AVIOOPERACIJA

Iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo za "Avaz" otkrivaju: Ovo je najpoželjnija destinacija bh. građana

Ako je suditi po novim linijama, sigurni smo da je pred nama najbolja sezona do sada, naveli su iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo

U aprilu opsluženo 94.690 putnika. Međunarodni aerodrom Sarajevo

Piše: E. Ćosić

6.5.2022

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo u periodu od 1. januara do 31. marta ove godine procesuirano je 177.288 putnika, što je za čak 320 posto više u odnosu na isti period prethodne godine. 

- Povećanje bilježimo i kada je riječ o broju aviooperacija kojih je u prvom kvartalu realizovano 2.572, što je za 82 posto više u odnosu na isti period prethodne godine, navode iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo za portal "Avaza".

Kako ističu, poredeći prvi kvartal tekuće godine sa rekordnom 2019. godinom broj procesuiranih putnika povećao se za 2 posto, dok je aviooperacija bilo za 4 posto manje.

- Sarajevski aerodrom nastavlja pozitivan trend rasta prometa i na samom početku ljetne sezone, pa je tako u mjesecu aprilu, opsluženo 94.690 putnika, pšto predstavlja rast za vrtoglavih 454 posto u odnosu na april 2021. godine, te 5 posto u odnosu na isti period 2019. godine.



Nove linije

Evidentan je i rast aviooperacija. U aprilu mjeseca realizovano je 1.165 aviooperacija, odnosno 90 posto više u odnosu na 2021. godinu i 9 posto u odnosu na 2019. godinu - dodaju iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Istanbul je najpoželjnija destinacija bh. građana.

- Sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo trenutno operiraju tri turske aviokompanije, Turkish Airlines, Pegasus i AnadoluJet, koje redovnim linijama povezuju Sarajevo sa Istanbulom, tako da je i naša najfrekventnija aviolinija upravo ona ka Istanbulu - pojašnjavaju iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo i dodaju:

- Osim Istanbula, moramo pomenuti i druge destinacije sa kojima je glavni grad BiH povezan direktnim linijama, a riječ je o zemljama Bliskog Istoka, ali i brojnim evropskim gradovima.

Ako je suditi po novim linijama, sigurni smo da je pred nama najbolja sezona do sada. Naime, u okviru ljetnog reda letenja, koji je stupio na snagu 27. marta, planirano je da 22 aviokompanije, redovne i čarter, obavljaju aviooperacije ka 36 evropskih i svjetskih destinacija i to: Istanbul, Frankfurt, Dubai, Štokholm, Cirih, Rijad, Džedah, Šarjah, Beč, Beograd, Zagreb, Antalija, Hurghada, Bale, Keln, Štutgart, Dortmung, Memingen, Ajndhoven, Kopenhagen, Pariz, Hamburg, Getenborg, Bodrum, Čarleroi, Oslo, Manama, Kuvajt, Oman, Aman, Abu Dabi, London, Varšava, Treviso, Doha, Sarbruken. 

Vraća se i Qatar Airways

Od 6. maja će biti aktivni direktni letovi za Hurgadu. Ai Cairo će uspostaviti redovnu avioliniju između Sarajeva i Hurghade, a letovi će se za sada odvijati jednom sedmično, dok će u toku sezone biti uveden i još jedan let.

Najveća aviokompanija u Poljskoj Lot Polish od 30. maja uvodi direktnu redovnu avioliniju između Sarajeva i Varšave, a plamnirano je da će se letovi za ovu destinaciju odvijati pet puta sedmično.

Također, vraća se najbolja svjetska aviokompanija Qatar Airways, koja odd 3. juna ponovo uspostavlja direktnu liniju za Dohu, što će omogućiti dolazak brojnih turista iz najudaljenijih dijelova svijeta.

Wizzair će 14. juna uvesti još jednu novu liniju između Sarajeva i Sarbrukena u Njemačkoj, a od 15. juna aviokompanija Royal Jordanian uspostavlja direktnu avioliniju između Sarajeva i glavnog grada Jordana, Amana.

Menadžment Aerodroma Sarajevo i stručne službe i dalje predano radi na dovođenju novih aviokompanija na sarajevski aerodrom te uvođenju novih atraktivnih linija koje će povezivati glavni grad BiH sa evropskim i svjetskim destinacijama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.