AVAZ SAZNAJE

Zoran Mamić ponovo mora u Sud BiH: Hrvatska ne odustaje od izručenja

Prošle godine, Sud BiH je utvrdio da nema pretpostavki da se Zoran Mamić izruči Hrvatskoj, ali je stigao novi zahtjev, potvrđeno je za "Avaz"

Zoran Mamić tokom ranijeg dolaska u Sud BiH. Pixsell

Piše: Miralem Aščić

6.5.2022

Hrvatska ne odustaje od izručenja Zorana Mamića, brata Zdravka Mamića i bivšeg trenera nogometnog kluba Dinamo toj državi, saznaje portal "Avaza".

Novo ročište po zahtjevu Hrvatske za izručenjem mlađeg Mamića pravosuđu ove zemlje, zakazano je za ponedjeljak u 13 sati.


Donesena odluka

Ova informacija potvrđena je za portal "Avaza" iz advokatskog tima koji zastupa Mamiće.

No, Hrvatska, za razliku od starijeg brata Zdravka, Zorana traži zbog pravosnažnosti presude kojom je pravomoćno osuđen na četiri godine i osam mjeseci zatvora.

Prošle godine, Sud BiH je utvrdio da nema pretpostavki da se Zoran Mamić izruči Hrvatskoj.

Osim toga, kako nam je rečeno, Sud BiH je prije dvije godine po po istom slučaju odlučio u predmetu Zdravka Mamića i odbio zahtjev Hrvatske.

 - Ovdje je sve jasno. Nema uvjeta za izručenja, ali Hrvatska i dalje ne odustaje - rečeno nam je.

Mamići, koji su osuđeni u Hrvatskoj, ranije su tražili da kaznu izdržavaju u BiH, a molbu su uputili i bh. institucijama.


Stigao prošle godine

Hrvatsko pravosuđe njegovo izručenje traži po tri osnova: radi ponovljenog sudskog postupka po odluci Vrhovnog suda koji je ukinuo dio presude Županijskog suda u Osijeku i naložio ponovno suđenje, zbog izdržavanja kazne od četiri godine i osam mjeseci zatvora na koliko je pravomoćno osuđen u potvrđenom dijelu prvostupanjske presude te zbog istrage o podmićivanju trojice sudaca osječkog suda u sklopu koje je i Zdravku i Zoranu Mamiću određen pritvor.

U Bosni i Hercegovini, tačnije Međugorju Zdravko Mamić nalazi se još od juna 2018.godine. Njegov brat Zoran je stigao prije godinu. mjeseca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.