DEKARBONIZACIJA

CIGRE organizira Okrugli sto o tranziciji energetskog sektora BiH

Energetski sistemi širom svijeta prolaze duboke promjene

Bičakčić: BiH mora pratiti svjetske trendove. Avaz

E. T.

6.5.2022

Bosanskohercegovački komitet Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme CIGRE organizirat će Okrugli sto na temu Tranzicija energetskog sektora u BiH, 09. maja/svibnja 2022. godine u Sarajevu, u zgradi „Energoinvesta“, navedeno je u saopćenju ove organizacije.

Energetski sistemi širom svijeta prolaze duboke promjene. Prelaz s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije događa se kroz energetsku tranziciju. Najvažnija velika promjena koju prolaze energetski sistemi je dekarbonizacija. Ovo je postupna promjena strukture proizvodnih kapaciteta električne energije, koja se odigrava uz povećavanje udjela iz obnovljivih izvora, prije svega iz sunca i vjetra. Bosna i Hercegovina mora pratiti ove nove svjetske trendove.

Dok polako izlazimo iz pandemije, naša inženjerska zajednica ponovo stavlja u fokus hitnu potrebu za energetskom tranzicijom i dekarbonizacijom. Na Okruglom stolu će se razmatrati ključna pitanja vezana za energetsku tranziciju, pri čemu je poseban naglasak dat na period do 2030. godine, s pogledom do 2040. godine, navodi se u saopćenju koje potpisuje predsjednik ove organizacije Edhem Bičakčić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.