AVAZ NA LICU MJESTA

Koji je uzrok stravičnog požara koji je progutao farmu „Milo selo“: Niko neće ostati bez posla

Mevludin Čeliković, suvlasnik farme kaže da će se šteta na uništenom stočnom fondu tek procjenjivati, ali je izvjesno da je velika

Ostao užas nakon velikog požara na farmi braće Čeliković. H. Čalić

Piše: H. Čalić

7.5.2022

Policijski službenici Odjeljenja kriminalističke policije PU Lukavac, uz asistenciju inspektora protivpožarne zaštite MUP Tuzlanskog kantona, završili su uviđaj danas u 13 i 30 sati na požaru koji je jučer oko 10 sati iz za sada nepoznaih razloga izbio na farmi „Milo selo“ na Ozrenu u općini Lukavac.

 - Požar je, najvjerovatnije izazvan neispravnim elektro-instalacijama. U potpunosti je izgorjelo 6 hiljada komada bala sijena i neutvrđen broj koza i jaradi, a vlasnici farme se nisu mogli izjasniti o visini štete koju je prouzrokovao požar- saopćeno je iz Operaitvnog centra MUP TK-aMevludin Čeliković: Važno je da niko od ranika nije povrijeđen, niti je stradao. H. Čalić

Jučer se ekipa „Avaza", prva našla na licu mjesta kada su se lukavački vatrogasci Profesionalne vatrogasne jedinice Lukavac, zajedno sa radnicima farme „Milo selo“ nadljudskim naporima pokušavali da ugase vatrenu stihiju, koja je zahvatila centralnu farmu koza, u vrijeme muzilišta i spase što se spasiti može, nakon čega je nastala neviđena drama. U vatrenoj stihiji životno je bilo ugroženo oko 400 koza i jaradi.

- Zadesila nas je velika katastrofa, izgorjelo je nešto, u šta smo godinama ulagali velika sredstva, mjerena milionima maraka, rad i trud naših radnika, ali je najvažnije da niko od naših radnika, koji su pokušavali spasiti naše blago, nije ozlijeđen, niti je stradao. Mi smo ovdje proizvodili 15 vrsta kozijeg sira, jogurt, kozije mlijeko, surutku. Ovo je ekološka priča. Još ni danas ne znamo, koliko je koza i jaradi uginulo u požaru. Nadam se da će farma „Milo selo“ preživjeti ovu katastrofu, kako ovi vrijedni ljudi, od čega ih je 20 stalno zaposleno i stotinu povremeno angažiranih, neće ostati bez posla - kazao je Mevludin Čeliković, jedan od suvlasnika farme „Milo selo“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.