SKANDALOZNO

Kako je nestala slika Safeta Zeca, nema je u sarajevskom hotelu "Holiday"

Zec je radio sliku na zidu zajedno sa slavnim bh. arhitektom slovenskog porijekla Ivanom Štrausom

Zec: Nevjerovatno je da mi se niko ne obrati. Arhiva

Piše: N. Ajnadžić

8.5.2022

Slika Safeta Zeca, jednog od najistaknutijih bosanskohercegovačkih umjetnika, koju je radio 1983. godine, uoči Zimskih olimpijskih igara, nestala je iz sarajevskog hotela “Holiday Inn”, današnjeg hotela “Holiday”.



Velike dimenzije

Zec ju je radio zajedno sa slavnim bh. arhitektom slovenskog porijekla Ivanom Štrausom, koji je projektirao i zamislio ovo umjetničko djelo na zidu tada novog, a danas kultnog hotela. I decenijama je stajala u kongresnoj sali, dok je neko, očito, nije odlučio prodati. Važno je napomenuti da to nije obična uramljena slika, već se radila na zidu, a njene dimenzije su 16 puta 2,5 metara.

Ovo je za “Avaz” potvrdio i sam umjetnik Zec, kazavši da je to što se desilo nečuveno.

- Na njoj su oslikane sarajevske ikone poput Alipašinog mosta, Bembaše, krošnji… To je fiksna slika, nastala na zidu preko kojeg je nalijepljen papir na kojem sam radio, to je nerazdvojno. To se samo može, kao što su uradili, razvaliti, isjeći i tako odnijeti. To je mjesto koje pripada jednom općem odnosu spram kulture i kulturoloških elemenata - kazao nam je Zec, izuzetno pogođen zbog ove činjenice.



Kultni hotel “Holiday Inn”, današnji “Holiday”, izgrađen za potrebe Zimskih olimpijskih igar. Arhiva

Da stvar bude gora, u njegovu galeriju u Sarajevu došao je, kako je rekao, mlađi muškarac koji mu je rekao da je kupio njegovu sliku, dok je u sarajevskom hotelu dugo stajala kopija.


Kaže da mu je ispunjena molba da kopija bude skinuta sa zida, dok je čovjek koji je kupio njegovo djelo, i to u dijelovima, želio da ga zajedno sastave pa stave na aukciju.


- Suludo i smiješno. Poručio sam mu da on sada ima bezvrijedno djelo, ono je razbijeno, razrezano. To je trebalo biti trajno. Ovo je jedna tužna priča - istakao je ovaj umjetnik svjetskog glasa.


Stari menadžment

Hotel “Holiday” od jula 2016. godine djeluje u sklopu hotela “Europa”. Kontaktirali smo aktuelnog direktora Rasima Bajrovića, koji nam je otvoreno rekao da su oni kupili nekretninu i zemljište, ali ne i firmu.



Bajrović: Kupili smo samo nekretninu i zemljište. Arhiva

- Šta se dešavalo s opremom firme, ne znamo. Ne postoji ta slika, kada smo preuzeli, te slike nije bilo u objektu. Šta je stari menadžment uradio, mi to ne znamo - rekao je Bajrović.

Prethodni direktor Alen Čengić je kazao da je, dok je on bio u hotelu, slika bila na svom mjestu.


Čengić: Prethodni direktor “Holiday Inna”. Arhiva


- Šta se dešavalo nakon toga, nemam pojma. Uzalud, nećete naći neke posebne podatke jer ih ni nema - dodao je Čengić.



Ne mogu dozvoliti

- Učinili su nešto što je još više nedozvoljivo, a to je da naprave digitalnu kopiju koja je bila užasna. Kao da gledate kroz prljavo staklo. Gest do gesta nečuveni. Tu dolazi moment gdje mene to dira i što ne mogu da dozvolim. To je surogat djela. Da djelo nije trajno napravljeno, pa možda da neko dođe i skine to. Ne govorim o vrijednosti, kvalitetu ni značaju moga djela, nego djela uopće - pokušao je Zec da objasni sve ono što osjeća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.