REAKCIJE

Profesorica Ekonomskog fakulteta Amila Pilav - Velić za "Avaz": Hrana i energenti bit će skuplji za još najmanje 20 posto

U osnovi sve projekcije govore o nastavku inflatornih šokova i to u naredne tri godine, kaže profesorica

Prof. Amila Pilav - Velić: Očekuje se povećanje cijena hrane i energenata. Avaz

Piše: A. Bajramović

9.5.2022

Cijene u Bosni i Hercegovini, posebno osnovnih životnih namirnica i energenata, obaraju rekorde. Komentar smo zatražili od profesorice Ekonomskog fakulteta UNSA Amile Pilav - Velić koja je za portal "Avaza" kazala da kraj dramatičnog inflatornog udara još uvijek nije na vidiku.

- Očekuje se povećanje cijena hrane i energenata i to u najoptimističnijem scenariju za dodatnih 20 posto. Tako će najvjerovatnije vrlo brzo doći do rasta cijena brašna, tjestenine, hljeba... dakle proizvoda baziranih na žitaricama, ali i papirne konfekcije poput toaletnog papira i sličnih proizvoda.

U osnovi sve projekcije govore o nastavku inflatornih šokova i to u naredne tri godine. To će definitivno, pored pada kupovne moći građana i pada njihovog standarda, a predviđa se da će se standard građana prepoloviti, utjecati i na pad ukupne prozvodnje. Čini se da je pred nama period stagflacije, i to duži nego što se to moglo prvobitno i predvidjeti - kazala nam je profesorica Amila Pilav - Velić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.