REAKCIJE

Berko Zečević za "Avaz": EU mora imati svoju vojsku koja treba da štiti i zemlje EU koje nisu u NATO-u

Stvarna parada ruske vojne moći, nažalost, dešava se u Ukrajini, kazao nam je Zečević

Zečević: Nisu ostvareni ciljevi. Avaz

Piše: A. Bajramović

9.5.2022

Današnji događaj u Moskvi je klasična, a stvarna parada ruske vojne moći, nažalost, dešava se u Ukrajini, izjavio je za “Avaz” vojni ekspert i analitičar Berko Zečević. 

On dodaje da se predsjednik Rusije Vladimir Putin u svom obraćanju fokusirao na težnje NATO-a da se približi Rusiji, a da je težište operacija ruske vojske koncentrirano na Donbas.

Putinovi ciljevi

- Pojam Donbasa je složen pojam u geografskom i društveno – političkom smislu. To je jedna široka regija, koja zahvata daleko više od dvije republike i u toj zoni se nalazila izvanredna ukrajinska metalna industrija i niz tvornica koje su sada vjerovatno uništene. Putin je sada suzio svoj pogled prema sukobu. Nastojaće da ovlada pokrajinama Lugansk i Donjeck, vjerovatno će nastojati da proširi zonu vojnog utjecaja i mimo njihovih granica. Ne pada mu na pamet da vrati ili da diskutuje o Krimu i nastoji da poveća dubinu teritorije u Ukrajini, u zaleđu Krima, a ako bude mogao proširiće zonu utjecaja na veći dio priobalja Ukrajine prema Crnom moru – kazao nam je Zečević.

Cilj Vladimira Putina je da, što je više moguće, obala Dnjepra bude linija razgraničenja, jer se radi o velikoj rijeci koja bi bila ekstremno velika prepreka u bilo kakvim budućim borbenim aktivnostima. Na paradi u Moskvi, kao i na ratištima u Ukrajini, potvrđuju se riječi našeg sagovornika s početka ruske agresije, da rat neće biti brzo okončan.

- Nema ni govora o tome, jer nisu ostvareni ciljevi. Ovo će biti dugotrajna poziciona bitka, u kojoj će nastojati da i ekonomski što više oslabi Ukrajinu time što će bombardovati duboku pozadinu Ukrajinu, čime bi spriječio komunikacije ka prvim borbenim linijama, te psihološki djelovati na stanovništvo kako bi izazivao neprekidni strah – dodaje Zečević.


Kriza je i šansa

Osim teških posljedica rata s kojima se suočava cijela Evropa, koja trenutno donosi odluke od dalekosežnog značaja, među kojima je i ona o prestanku kupovine ruskog gasa i nafte. Ipak, Zečević podsjeća da u svakom zlu ima i ponešto dobroga i da svaka kriza predstavlja šansu, između ostalog, i za BiH i region.

- Sada se definitivno definiraju prijetnje. Pandemija i ovaj rat su pokazali osjetljivost trgovinskih tokova zbog bilo kakvog ozbiljnog poremećaja. To dovodi do preispitivanja situacije u Evropi i potrebe da se skrate ti transportni putevi. To znači da će se dio tvornica iz Kine i Azije morati prebaciti u zonu jugoistočne Evrope. Evropa će se morati osloniti na sopstvene snage i transformirati u ozbiljnu zajednicu koja mora biti fleksibilna, moderna i koja ne može sebi dopustiti da Mađarska stavlja embargo na blokadu uvoza nafte iz Rusije. To će se morati promijeniti. Dalje, NATO ima određeni broj jedinica koje su spremne, ali EU mora imati svoju stajaću vojsku, koja treba da štiti i zemlje EU koje nisu u NATO-u – ističe vojni ekspert i analitičar Berko Zečević.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.