EVROPSKI PARLAMENTARAC

Thijs Reuten: Poruka svim nacionalistima je ista, bit ćete sankcionisani

Nacionalističke političke snage žele "status quo" koji neće pomoći građanima BiH

Piše: N. Ajnadžić

9.5.2022

Thijs Reuten - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Bosnu i Hercegovinu posjetila su tri poslanika u Evropskom parlamentu Dietmar Koster, Andreas Šider (Schieder) i Thijs Reuten. Nakon sastanka medijima se obratio Thijs Reuten koji je rekao da je važno da na ovaj dan, Dan Evrope, prevaziđemo prepreke koje imamo na Starom kontinentu.

- Pozivam sve političare u BiH koji mnogo govore o neophodnosti evropskog puta da to iskombinuju sa stvarnim djelima. Nužno je da želje i ambicije budu propraćene djelima. Mi kao članovi EP tu smo za sve građane BiH, zalažemo se za evropske vrijednosti. Nacionalizam produbljuje pobjede a to je nešto što želimo pobijediti - poručio je Reuten.

On je istakao kako Strateško kompas nije nešto što je izmišljeno prije dva mjeseca od Borelja (Josep Borell), već da se godinama radilo na tome.

- BiH je dio Evrope. I moramo zajedno raditi kada je u pitanju mir i sigurnost, ne samo s članicama EU. Ne pomaže nikome u BiH da se povezuju problemi koji nemaju veze jedni s drugima.

Rečenica koja je uključena ne pomaže nikome, sigurno ne EU i partnerima u suočavanju sa sigurnosnim prijetnjama. Uvođenje neke rečenice da bi se riješio neki drugi problem ne pomaže nikome - rekao je Reuten.

Evropski parlamentarac iz Nizozemske je istakao da se nije mnogo promijenilo stanje od kada su tražili sankcije koje su usvojene od većine u Evropskom parlamentu.

- Dodik je poduzeo konkretne korake ka secesiji i destabilizaciji. Što se tiče ostalih nacionalista poruka je ista. Ne da će biti sancionisani već ako poduzmu iste korake mi ćemo biti kritični prema njima. Nacionalističke političke snage žele "status quo" koji neće pomoći građanima BiH - rekao je Reuten.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.