TOKOM PROŠLE SEDMICE

Delegacija FUP-a boravila u Sjevernoj Makedoniji: Održana Regionalna konferencija direktora policijskih agencija

Naglašeno je da međunarodna policijska saradnja koja je već uspostavljena i koja se uspješno provodi, treba da se nastaviti i u budućnosti

Delegacija Federalne uprave policije. FUP

A. O.

9.5.2022

Delegacija Federalne uprave policije predvođena Zamjenikom direktora Ensadom Kormanom protekle sedmice je boravila u Sjevernoj Makedoniji gdje je od učestvovala od 04.-06.5.2022. godine, na Regionalnoj konferenciji direktora policijskih agencija na temu: „Borba protiv organiziranog kriminala: izazovi i podrška“, u organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Sjeverne Makedonije, Ministarstva unutrašnjih poslova Italije i Projekta za borbu protiv teškog kriminala na Zapadnom Balkanu IPA 2019, a na inicijativu Agencije za provedbu zakona Evropske unije (Europol). 

Osim delegacije Federalne uprave policije još su prisustvovali policijski dužnosnici zemalja Zapadnog Balkana, Grčke, Bugarske i Italije.


Napredak zemalja

Na Konferenciji je navedeno da se zemlje Zapadnog Balkana okreću Evropskoj Uniji kao partneru u sigurnosnim pitanjima. Istaknuto je da je napredak zemalja i strateško opredjeljenje za članstvo u Evropskoj Uniji, bez kompromisa, prioritet broj jedan, te da se provode aktivnosti koje vode ka ostvarenju zacrtanih ciljeva u oblasti vladavine prava kroz pojačanu borbu protiv organiziranog kriminala, korupcije, sigurnosnih reformi, kao i pravosuđe i javna uprava.

Istaknuta je važnost u opredjeljenju i odlučnosti u regionalnoj saradnji, kao i najvažnijem elementu, međusobnom povjerenju, te da suzbijanje najvećeg zla – terorizma i transnacionalnog kriminala, koji predstavljaju globalni izazov u cijelom svijetu, zahtijevaju ozbiljan pristup, međuinstitucionalnu saradnju i saradnju policije ne samo zemalja regije, već i šire.


Sa održane konferencije. FUP

Međunarodna policijska saradnja

Naglašeno je da međunarodna policijska saradnja koja je već uspostavljena i koja se uspješno provodi, treba da se nastaviti i u budućnosti, kako bi se ostvario zajednički cilj – učinkovita borba protiv organiziranih kriminalnih grupa i terorizma i da uspjeh u toj borbi ovisi o uspostavi snažnih mehanizama regionalne saradnje i integriranih regionalnih institucija, te da je potreban integrisan i sistemski pristup koji će omogućiti uspostavljanje posebnog i jedinstvenog sigurnosnog prostora s odgovarajućim pravnim instrumentima radi zaštite ljudskih prava i sloboda, ali i jasne i nedvosmislene borbe protiv kriminala.

Delegacija Federalne uprave policije je nakon završene Konferencije, 7. maja prisustvovala svečanosti Dana policije Sjeverne Makedonije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.