DIREKTOR IGK-A

Ramić: Ambasador BiH u Rusiji podržava secesionističku, antibosansku i anticivilizacijsku politiku Dodika

Ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija prisustvovao je velikoj vojnoj paradi u Moskvi, kojom Rusija obilježava Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu

Emir Ramić i Željko Samardžija. Avaz

E. Ć.

9.5.2022

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) Emir Ramić reagirao je na potez ambasadora BH u Rusiji Željka Samardžije koji je danas prisustvao na paradi povodom Dana pobjede u Moskvi.

Ramić je poručio "da je vrijeme za akciju jer su ambasade BiH u kojima su Dodikovi ambasadori postale legla sepatarizma, laži, obmane i nepravde".

- Ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija prisustvovao je velikoj vojnoj paradi u Moskvi, kojom Rusija obilježava Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu. Biti prisutan na paradi kojom Rusija obilježava Dan pobjede u uslovima kada vrši agresiju na Ukrajinu i u uslovima kada podržava secesionističke, antibosansku i anticivilizacijsku politiku Milorada Dodika i njegovog establišmenta je dovoljan argument da nadležni državni organi BiH preduzmu mjere protiv amabasadora. 



Država opstaje ili propada zbog diplomatije

Jer on ne predstavlja državu BiH koja ga i plaća za to, već predstavlja antibosansku, secesionističku politiku Milorada Dodika. BiH ostaje sve više nemoćna pred nasrtajima bijesnih i nezasitih separatista koji djeluju širom svijeta i koji su sve više jači. 

Milorad Dodik zavladava u bitnim diplomatskim svjetskim destinacijama, aktivira svoje lobiste, podređuje svoje ambasadore svojim separatističkim ciljevima i interesima, mijenja karakter rata u BiH, revidira sudske, naučne i historijske činjenice i glorifikuje osuđene ratne zločince.

Ambasade BiH u kojima su Dodikovi ambasadori postale su legla sepatarizma, laži, obmane i nepravde. U njima se antibosanski ambasadori igraju državnim simbolima, ne spuštaju zastavu za 11. juli, državne simbole tretiraju kao krpe, rade i pričaju protiv BiH i direktno djeluju protiv bosanskohercegovačke dijaspore. Zbog diplomatije država opstaje ili propada. Diplomatija je i kultura i civilizacija, diplomatija je i dijalog i istina.

Zahvaljujući Dodiku rušitelji BiH su u diplomatiji

Vrijeme je za akciju. Napravimo potrebne korake da država BiH ima svoj državni, diplomatski glas u najbitnijim svjetskim centrima. Zaštitimo zajednički bosanskohercegovačku državu od rušilačkih kvazidiplomata. Zahvaljujući Miloradu Dodiku rušitelji BiH su zauzeli mjesta u diplomatiji koja tako nije državna diplomatija, već antidržavna, entitetska.

Takva diplomatija detaljno demontira ugled države na veoma važnom i osjetljivom polju diplomatije. To direktno slabi i ponižava ugled BiH u svijetu, slabi njenu političku, ekonomsku, kulturnu i naučnu moć, slabi značaj bosanskohercegovačkih vrijednosti. Bosna i Hercegovina treba diplomate koji će se boriti za državu.

U tom smislu pozivamo Predsjedništvo i Ministarstvo vanjskih poslova BiH, najodgovornije državne institucije za vanjsku politiku, da odlučnim djelovanjem pokažu da diplomatsko-konzularna mreža nije oteta iz redovne državne nadležnosti i da ne pripada entitetu i secesionističkim partijskim vođama - napisao je Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.