POTPREDSJEDNIK RS

Salkić: Oni koji su po Dodiku antifašisti su počinioci genocida

Očito je da mi i Dodik ne poimamo antifašizam i njegove vrijednosti na identičan način, istakao je Salkić

H. J. I.

9.5.2022

Ramiz Salkić. Arhiva

Ramiz Salkić, potpredsjednik RS, rekao je danas da su oni koje Dodik smatra antifašistima, po presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, ratni zločinci i počinioci genocida.

Reagujući na izjavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika u kojoj je rekao da su Srbi nosioci antifašizma i da to drugi narodi ne baštine.

- Na današnji dan 1992. godine Dodikovi antifašisti su svirepo ubili 68 civila u naselju Glogova. Istog dana ubijeno je više od 10 civila u naselju Hranča. Ova dva naselja su spaljena, a bošnjačka imovina opljačkana od strane onih za koje Dodik kaže da su sljedbenici antifašističkih vrijednosti. Oko 2.500 Bošnjaka je protjerano, a na desetine je završilo u koncentracionim logorima OŠ Vuk Karadžić, hangaru srednjoškolskog centra i staroj Građevinskoj školi u Bratuncu. Sve ovo se dešavalo pod budnim okom onih koje Dodik smatra antifašistima.


Oni koji po Dodiku danas baštine antifašizam odlikuju i smatraju herojima one koji su presuđeni da su počinili genocid.

Očito je da mi i Dodik ne poimamo antifašizam i njegove vrijednosti na identičan način. Oni koje on smatra antifašistima po presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju nisu antifašisti već ratni zločinci i počinioci genocida - zaključio je Salkić. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.