RAZMJENA ISKUSTAVA

Ljekari iz BiH prezentirali iskustva u Dubrovniku: 5. kongres “Fellows in Science” u Sarajevu

To u konačnici doprinosi razvoju struke i nauke u cijeloj BiH za dobrobit pacijenata, rekao prof. Karabeg

Prim. dr. Amela Karabeg i prof. Reuf Karabeg. Avaz

Piše: G. Š.

9.5.2022

Četvrti internacionalni kongres “Fellows in Science” (asocijacija četiri udruženja plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i BiH) održan je u Dubrovniku od 4. do 8. maja. Pod posebnom lupom bili su najnoviji trendovi iz estetske, rekonstruktivne, plastične i hirurgije šake.


Hirurgija dojke

Uz ovaj, održan je i Kongres Hrvatskog senološkog društva, na kojem se govorilo o najboljim načinima prevencije, otkrivanja, neoperativnog i operativnog liječenja karcinoma i ostalih tumora (dojke, limfoma, melanoma) te najboljim načinima rekonstrukcije nakon operativnih zahvata. Bio je to prvi održani kongres uživo nakon pandemije koronavirusa na širem području Balkana iz ovih oblasti.

Važno je napomenuti da je Udruženje plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga u BiH bilo suorganizator ovog kongresa, a prof. Reuf Karabeg je bio član Organizacionog komiteta Kongresa i jedini predavač iz BiH. Rad je bio iz oblasti hirurgije dojke (pet različitih metoda operacija), a koautori su bili prim. dr. Amela Karabeg i dr. Danijela Crnogorac. Ukupno je bilo šest ljekara iz BiH. Uz ovaj, medicinske sestre Poliklinike “Karabeg” iz Sarajeva prezentirale su drugi rad iz plastične hirurgije na sesiji medicinskih sestara te svoja iskustva. Dogovoreno je da se 5. kongres “Fellows in Science” održi u Sarajevu 2024. godine.


Razvoj struke

- Naše prisustvo ovom veličanstvenom skupu ljekara te prezentacija vlastitih iskustava doprinose rejtingu medicine te plastične i estetske hirurgije Bosne i Hercegovine. Također je važno da će ovakvo umrežavanje profesionalnih i prijateljskih odnosa s najvećim svjetskim autoritetima omogućiti lakši protok najnovijih informacija, razmjenu iskustava i olakšati edukaciju naših članova Udruženja. Najvažnije je da će to biti u oba smjera. Već su se najavile kolege iz evropskih zemalja da dolaze na edukaciju kod nas, a dogovorene su neke i za naše, prvenstveno mlađe kolege i specijalizante. To u konačnici doprinosi razvoju struke i nauke u cijeloj BiH, za dobrobit pacijenata - rekao je prof. Karabeg.


Doktor Karabeg s predsjednikom Kongresa prof. Margaritonijem i kolegama iz Srbije i Danske - Avaz
Prim dr Amela,dr Crnogorac i medicinske sestre Poliklinike Karabeg - Avaz
Doktor Karabeg s prof. dr  Hamdijem iz Belgije i sa prof. dr Stanom iz Rumunije - Avaz
Board i osnivači ,,Felows in science'' - Avaz
Prof . dr Santaneli iz Rima i prof Karabeg - Avaz
+1
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.