POVODOM DANA EVROPE

Sarajevo, Mostar, Banja Luka i Brčko u bojama EU, Satler se zahvalio na Twitteru

Događaj obilježen i u Bosni i Hercegovini

E. Ć.

10.5.2022

Projekcija u četiri bh. grada. Twitter

Jučer je obilježen Dan Evrope, a tim povodom projekcijom zastave EU na znamenitim građevinama u četiri bh. grada - Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci i Brčkom, događaj je obilježen i u Bosni i Hercegovini.

- Kada je 9. maja 1950. godine francuski ministar vanjskih poslova Robert Šuman (Schuman) najavio ambiciju integracije evropskih privreda u takvoj mjeri da rat postane "ne samo nezamisliv, već i suštinski nemoguć", u vremenima kada je u Evropi bilo više diktatura nego demokratija, teško da je mogao zamisliti da će Evropsku uniju jednog dana činiti 27 država članica - napisao je na svom blogu šef Delegacije EU u našoj zemlji Johan Satler (Johann Sattler).

Šuman je 1950. godine pozvao u svom govoru da se Francuska i Njemačka ujedine, uprkos netrepeljivosti, da bi ojačale svoje industrije uglja i čelika. Bila je to ideja ubrzanja modernizacije država zbog urušene ekonomije poslije Drugog svjetskog rata. Kasnije je to bio "temelj" za ujedinjenje evropskih država u, što je kasnije postala, Evropska unija.

Satler je podijelio fotografije projekcije u četiri bh. grada, te se zahvalio na tome.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.