ODRŽAO PRESS KONFERENCIJU

Dodik: Džaferović će iznijeti privatne stavove, Predsjedništvo BiH je propalo

Da bi bilo ko otišao na sjednicu on mora ima odluku Predsjedništva BiH. Te odluke nema, istakao je Dodik

Dodik: Ovo je zloupotreba procedura. Agencije

H. J. I.

10.5.2022

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na press konferenciji je govorio o obraćanju Šefika Džaferovića u Vijeću sigurnosti UN-a.

- Moje primarno pitanje je sutrašnja sjednica Vijeća sigurnosti UN-a način na koji ponovo se pokušava putem neovlaštenog prisustva Džaferovića i njegovih saradnika da ponovo iznose privatne stavove bez dogovora o bilo čemu, što nama omogoućava da se i mi tako ponašamo - kazao je Dodik na početku obraćanja.


Predsjedništvo BiH je propalo

Kako dodaje, Džaferović za svoj odlazak na sjednicu nema odluku Predsjedništva BiH. 

- Moram da kažem da je Predsjedništvo BiH propalo, zlouptorebljavaju se poslovnici, ruši se Ustav BiH. Da bi bilo ko otišao na sjednicu on mora ima odluku Predsjedništva BiH. Te odluke nema. Ako već ide, poslovnička praksa bila je da se obezbijedi zajedničko utvrđivanje stavova. Ovo je zloupotreba procedura u saradnji sa nekim zapadnim zemljama. Indikativno je da je to ovaj put State Department pohvalio što govori o tome da je viza Džaferoviću data na vrat, na nos, američka ambasada to je uradila u nedjelju. Sarajevski politički krug i nekoliko zapadnih ambasada rade na tome da ovu zemlju učine unitarnom, da razgrade Dejton i unište ga - dodao je Dodik i nastavio:

- Već sam pisao o generalnom sekretaru UN-a o obraćanju lažnog visokog predstavnika. Apsurdno je da je to Vijeće koje ga nije imenovalo prihvata njegov izvještaj.


Dodik pisao članicama Vijeća sigurnosti UN-a

Kako ističe Dodik, Džaferović će iznijeti svoje privatne stavove pred Vijećem sigurnosti UN-a

- Međunarodni faktor predvođen SAD i Velikom Britanijom je apsolutno na strani muslimana u BiH. Mislim da je to pogrešna politika. Neće pomoći stabilizaciji i definitivno će razgraditi BiH. Pretpostaviti je da će Džaferović tamo držati besjedu o lošoj RS - kazao je Dodik i dodao:

- Ja sam članicama Vijeća sigurnosti pisao da Džaferović tamo iznosi svoje privatne stavove. Ukoliko takve stavove oni prihvataju onda najjače sile svijeta, prije svega zapadne, podržavaju raspad BiH - rekao je između ostalog Dodik.

Podsjetimo, na sutrašnjoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a trebali bi se obratiti član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) kojem na prošloj sjednici nije bilo omogućeno da se obrati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.