TRADICIJA

Na derviškom mevludu u Blagaju očekuje se na desetine hiljada vjernika

Jedna od najznačajnijh manifestacija bit će održana u subotu, 14.maja

Piše: M. Smajkić

10.5.2022

Mevlud u Blagaju. M. SMAJKIĆ

Nakon pauze prouzrokovane pandemijom koronavirusa ove godine će biti nastavljena stoljetna tradicija dovišta na vrelu Bune, potvrđeno je iz Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar.

Tako će u subotu, 14. maja s početkom u 11 sati, a u organizaciji Mostarskog muftijstva, MIZ-e Mostar, Tarikatskog centra Bosne i Hercegovine i Karađoz-begove medrese biti proučen tradicionalni mevlud i zikr derviša i šejhova.


Veliki broj vjernika

Kako nam je rečeno, organizatori očekuju veliki broj vjernika iz cijele BiH, ali i iz susjednih zemalja.

 - Velika je stvar što imamo to naše značajno dovište, po masovnosti odmah poslije Ajvatovice, na koji se slijevaju rijeke našeg dobrog i pobožnog svijeta, prijatelja i ljubitelja čiste oaze duhovnosti u Tekiji na Vrelu Bune. Mevlud i zikr u Blagaju imaju svoju historiju, značaj i puni smisao okupljanja našeg naroda u onome što je opća korist i dobro za naš narod i zajednicu. I to trebamo čuvati i njegovati. To je neprocjenjiva vrijednost koju treba afirmirati i nadograđivati - naglasio je mostarski muftija, Salem ef. Dedović.

Manifestacija mevluda i zikra, dodao je, značajna je i po svom opsegu kulturno historijskog pamćenja i doprinosa očuvanju identitetskih vrijednosti Bošnjaka u Hercegovini.


Tradicija godišnjeg okupljanja

- Oživljavanje ove naše manifestacije bio podstrek i ohrabrenje da svjetlo islama u ovim krajevima ne zgasne, već da dobije na snazi i masovnosti, posebno među novim naraštajima. Tekija na vrelu Bune, ta dinska tvrđava zajedno sa starim i tvrdim srednjovjekovnim gradom nad njom, svjedoči o višestoljetnom državnotvornom kontinuitetu naše zemlje, o našem trajanju i istrajavanju, upornosti i predanosti da čuvamo ono što nas određuje kao narod i što nas određuje kao muslimane i muslimanke - naveo je muftija.

Već decenijama se na desetine hiljada vjernika iz BiH raduje dolasku druge subote u maju koja tradicionalno označava Mevlud na Buni, jednu od najznačajnijih vjerskih manifestacija u našoj zemlji. Tradicija godišnjeg okupljanja i godišnjeg dovišta u Blagaju održavala se sve do 1925. godine, kada je umro i njen posljednji šejh.

Tekija, koja je u prošlosti bila dom kaderija, rufaija, halvetija i nakšibendija je od tada postala samo turistička atrakcija, ali su tradiciju blagajskog mevluda, znanog kao derviški mevlud,1975.godine obnovili šejh Fejzulah ef. Hadžibajrić u ime Tarikatskog centra i mostarski muftija hadži Seid ef. Smajkić u ime institucija IZ-e u BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.