INSTITUT ZA NESTALE BIH

Identificirani posmrtni ostaci desete žrtve ekshumirane iz masovne grobnice u Kalinoviku

Masovna grobnica iz koje su ekshumirani nekompletni posmrtni ostaci ovih žrtava otkrivena je 31. maja 2021

Posmrtni ostaci. ILUSTRACIJA (Fotografija ne prikazuje stvarni događaj)

A. O.

10.5.2022

Još jedna žrtva genocida počinjenog u Srebrenici u ljeto 1995. godine zvanično je identifikovana danas u prosekturi JKP „Gradska groblja“ Visoko.

Radi se o žrtvi bošnjačke nacionalnosti, a identitet ove žrtve najprije je dobiven putem DNK analize da bi danas taj identitet potvrdili i članovi porodice.


Deset žrtava

Danas je identificiran Husić (Mahmuta) Mevludin, rođen 1972. godine u mjestu Brezovice kod Srebrenice. On je nestao u ljeto 1995. godine na području Bratunca, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su tokom juna 2021. godine iz masovne grobnice koja je otkrivena na lokalitetu Dobro Polje u Kalinoviku.

Tada su na ovoj lokaciji ekshumirani posmrtni ostaci ukupno deset žrtava. Devet žrtava je zvanično identificirano početkom aprila ove godine ali porodica Husića tada nije bila u mogućnosti prisustvovati identifikaciji pa je ona organizovana naknadno.


Koštani uzorci i DNK analiza

Članovi porodica svih žrtava koje su prošle godine ekshumirani iz masovne grobnice u Kalinoviku dale su svoju saglasnost za njihov ukop na kolektivnoj dženazi u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari u julu ove godine.

Masovna grobnica iz koje su ekshumirani nekompletni posmrtni ostaci ovih žrtava otkrivena je 31. maja 2021. godine na lokalitetu Dobro Polje, a zbog izuzetno nepristupačnog terena u kanjonu rijeke Bistrice, kompleksnosti terena i položaja posmrtnih ostataka, ekshumacija je trajala i većinu juna 2021. godine. Nakon izuzimanja koštanih uzoraka i DNK analize utvrđeno je da se radi o žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine. Lokalitet na kojem su žrtve pronađene je najudaljenija lokacija na kojoj su pronađeni posmrtni ostaci ubijenih Srebreničana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.