SARAJEVO

Izetbegović na 30. godišnjici jedinice "Crni labudovi": Vaša generacija je stvorila čudo bosanskog otpora

Podsjetio je na brojne vojne uspjehe, kako jedinice "Crni labudovi" tako i ostalih jedinica Armije i MUP-a RBiH

Izetbegović: "Crni labudovi" dali ogroman doprinos u borbi za odbranu BiH. Fena

H. J. I.

10.5.2022

U Sarajevu je održana Svečana akademija povodom obilježavanja 30. godišnjice formiranja jedinice "Crni labudovi" i pogibije narodnog heroja Mehdina Hodžića.

Svečanoj akademiji je prisustvovao i predsjednik SDA, te zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović.

Izetbegović je u obraćanju prisutnima istaknuo da su "Crni labudovi" dali ogroman doprinos u borbi za odbranu Bosne i Hercegovine.

- Vaša generacija, koja je učestvovala i stvarala ono što zovemo čudo bosanskog otpora, će se teško ponoviti – kazao je Izetbegović.


Rahmetli Alija i "Labudovi" su posebna priča

Podsjetio je na brojne vojne uspjehe, kako jedinice "Crni labudovi" tako i ostalih jedinica Armije i MUP-a RBiH.

- Hvala "Crnim labudovima" što čuvaju sjećanje na to – poručio je Izetbegović.

Svi branioci BiH iz svih dijelova države su, kako je kazao,

- Armija RBiH je nastajala postepeno, od Patriotske lige, Teritorijalne odbrane. Izrasla je iz naroda pod ogromnim pritiskom. Jedna od najboljih jedinica bila je 120. lahka brigada Glavnog štaba Armije RBiH, poznatija kao "Crni labudovi" – izjavio je Izetbegović.

Na tu se jedinicu, dodao je, računalo stoprocentno i sa tom su činjenicom, kako je kazao, bili upoznati i neprijatelji.

- Rahmetli Alija i "Labudovi" su posebna priča. U njih je imao ogromno povjerenje i uvijek se sa njima osjećao sigurnim, kao kod svoje djece – kazao je Izetbegović.


Prošlo više od 2.000 boraca kroz jedinicu

Kroz jedinicu "Crni labudovi" je, dodao je, prošlo više od 2.000 boraca iz svih dijelova BiH, a posebno je naglasio komandanta Mehdina Hodžića, organizatora otpora zvorničkog kraja koji je poginuo na današnji dan, 10. maja 1992. godine.

- Nakon rata, "Labudovi" se nisu razišli. Organizivali su udruženje koje čuva sjećanje na istinu o našoj borbi i vode računa o porodicama svojih šehida. "Labudovi" su uvijek znali koja je prava strana i koja borba je ispravna – poručio je Izetbegović.

Jedinica "Crni labudovi" je formirana 10. maja 1992. godine u mjestu Zaseok u općini Zvornik, danas općina Sapna, kada su nakon pogibije narodnog heroja Mehdina Hodžića, u narodu poznatijem i kao Kapetan Senad i Crni labud, njegovi saborci donijeli odluku da jedinica dobije naziv "Crni labudovi".

Tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata "Crni labudovi" su učestvovali u borbenim dejstvima u zonama odgovornosti svih korpusa iz sastava Armije RBiH, a 79 šehida jedinice "Crni labudovi" časno je položilo živote za odbranu Bosne i Hercegovine. Njih 345 je teže ili lakše ranjeno, a 22 su odlikovana najvišim armijskim priznanjem značkom "Zlatni ljiljan", saopćeno je iz SDA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.