ZVANIČNE INFORMACIJE

Iz Evropske komisije potvrdili: Fon der Lejen ne dolazi u Sarajevo

Što se tiče našeg stava o BiH, od najveće je važnosti da se fer, slobodni i inkluzivni izbori održe u oktobru, kako je predviđeno, kako bi se građanima omogućilo da ostvare svoje osnovno pravo glasa, istakli su iz EK

Ursula fon der Lejen. Arhiva

H. J. I.

10.5.2022

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (Von der Leyen) ne dolazi u Sarajevo, poručili su iz EK. Podsjetimo o navodnoj posjetii Fon der Lejen je govorio hrvatski predsjednik Zoran Milanović, dok je posjetu drugih zvaničnika Unije Sarajevu za iduću sedmicu najavio hrvatski premijer Plenković.

- Što se tiče našeg stava o BiH, od najveće je važnosti da se fer, slobodni i inkluzivni izbori održe u oktobru, kako je predviđeno, kako bi se građanima omogućilo da ostvare svoje osnovno pravo glasa; ne može postojati nikakav preduslov ili opstrukcija. Vlada treba da obezbijedi sredstva potrebna za organizovanje izbora, kako je to zakonom predviđeno - poruka je iz Evropske komisije.

Iz Komisije također pozivaju i na provođenje odluka Evropskog suda za ljudska prava.

- U konačnici, potreba za uklanjanjem diskriminacije u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava, poboljšanjem integriteta izbora i jačanjem funkcionalnosti institucija neće nestati. Ove reforme su ključne za EU put BiH, kao što je navedeno u Mišljenju Komisije o ključnim prioritetima - zaključili su iz Evropske komisije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.