BAZA BUTMIR

Izvršena primopredaja dužnosti brigadnog generala EUFOR-ovog štaba i novog načelnika

ja mogu potvrditi da sam u štabskom osoblju glavne komande EUFOR-a imao upravo takav tim stručnih profesionalaca, rekao je Gerofi

Održana primopredaja dužnosti. EUFOR

A. O.

11.5.2022

Ceremonija primopredaje dužnosti  odlazećeg načelnika EUFOR-ovog štaba u Sarajevu, brigadnog generala Szilarda Gerofija i novog načelnika, brigadnog generala Zoltana Somogija (Somogyja) održana je danas u bazi, u Butmiru. 

Zvanični izvještaj o primopredaji potpisali su njih dvojica i komandant EUFOR-a u operaciji Althea u Bosni i Hercegovini, generalmajor Anton Vesli (Vessely).


Primopredaja dužnosti u bazi, u Butmiru. EUFOR

Brojni izazovi

Odlazeći načelnik štaba Gerofi je u obraćanju zvanicama naglasio da prije više od godinu dana, kada je stupio na tu dužnost, nije mogao ni zamisliti koliko će njegova misija biti uzbudljiva, kompleksna i ispunjena brojnim izazovima.

- Rješavanje ovih izazova i obezbjeđivanje sigurnog i stabilnog okruženja za ljude ove prelijepe zemlje ne bi bilo moguće bez predanosti cijelog tima profesionalaca. A ja mogu potvrditi da sam u štabskom osoblju glavne komande EUFOR-a imao upravo takav tim stručnih profesionalaca - kazao je.

- Uvijek sam davao sve od sebe da podržim namjeru komandanta EUFOR-a – kazao je između ostalog ovaj brigadni general i mađarski nacionalni predstavnik naglašavajući da mu je podrška nadređenih davala dodatno samopouzdanje za donošenje ispravnih, iako ponekad teških odluka, na dobrobit operacije Althea i mađarskog prisustva u misiji.


Sa današnje ceremonije. EUFOR

Neophodne odluke

Štapskom osoblju glavne komande EUFOR-a zahvalio je što ga je uvijek iscrpno i blagovremeno obavještavalo o svim pitanjima, zbog čega je, po njegovim riječima, mogao donositi blagovremene i neophodne odluke.

- Jako cijenim vaš naporan rad na održavanju naše opretivne spremnosti i testiranhju izvodivosti planova za vanredne situacije – kazao je.

Navodeći neke od konkretnih uspjeha, Gerofi ističe borbu protiv pandemije Covida u prošloj godini budući da ni u jednom trenutku, broj zaraženih ili izoliranih osoba u bazi Butmir nije bio prevelik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.