U SARAJEVU

CIK BIH: Telekomunikacijske usluge kao podrška izbornom procesu

Tema sastanka su bile telekomunikacijske usluge koje mogu biti podrška uspješnom odvijanju izbornog procesa u Bosni i Hercegovini

Sa današnjeg sastanka sa predstavnicima telekomunikacijskih operatera. CIK BIH

A. O.

11.5.2022

Na inicijativu Centralne izborne komisije BiH danas je održan sastanak članova Centralne izborne komisije BiH sa predstavnicima tri javna telekomunikacijska operatera u Bosni i Hercegovini (BH Telekom, JP Hrvatske telekomunikacije i M:tel).

Tema sastanka su bile telekomunikacijske usluge koje mogu biti podrška uspješnom odvijanju izbornog procesa u Bosni i Hercegovini.

Centralna izborna komisija BiH je posebno bila zainteresirana za informacije o mogućnostima korištenja „cloud“ kapaciteta operatera i mogućnost da se putem SMS poruka šalju obavijesti biračima u Bosni i Hercegovini koji imaju pretplatu na mobilne uređaje, o lokaciji biračkih mjesta, registraciji birača i datumu održavanja izbora.

Inače, „Cloud computing“ je revolucionarni koncept koji nudi novi način pristupa ličnim podacima i aplikacijama, koji više nisu smješteni na računaru već u “oblaku” – što znači da programu, evidencijama i dokumentaciji možete pristupiti s većeg broja uređaja, u bilo koje vrijeme i s različitih lokacija. Sve što je potrebno je internet veza.

Ukoliko se Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine odluči za korištenje neke od usluga javnih telekomunikacijskih operatera u Bosni i Hercegovini javnoost će biti blagovremeno informirana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.