NJUJORK

Šmit na sjednici Vijeća UN-a: Vladajuća stranka u RS se zalaže za razlaz države, postoji mogućnost i da formiraju entitetsku vojsku

Obratit će se i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović

Piše: H. J. I. - N. Aj.

11.5.2022

Počela je sjednica Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) predstavio svoj polugodišnji izvještaj o stanju u BiH.

Vijećem sigurnosti ovaj mjesec predsjedava SAD, a predstavnici BiH, Hrvatske i Srbije da prisustvuju sastanku. 

- Čast je obratiti se ovom Vijeću prvi put tokom mom mandata i podnijeti 61. izvještaj visokog predstavnika. Nije lagan posao, ali mi je zadovoljstvo prihvatiti to breme - rekao je na početku govora Šmit.

Visoki predstavnik je istakao da građani BiH naporno rade i na dobrom su putu ka Evropi.

- Ovog aprila obilježeno je 30 godina od početka rata u BiH. Građani i mediji spekulirali su o početku novog rata. U Sarajevu su protestirali ispred moje kancelarije kako bi tražili intervenciju međunarodne zajednice kako bi spriječili novi rat. Oni su traumatizirani ratom. Svaka osoba, na ovaj ili onaj način, još nosi rane od rata. Zbog Ukrajine svjesni su da ni u 21. stoljeću rat u Evropi nije nemoguć. Zahvalan sam kontinuiranoj pomoći Althee i EUFOR-a. Ali zašto je njihovo prisustvo u 2022. i dalje potrebno u BiH ?U prethodnom periodu su vlasti RS nastavile sa retorikom i aktivnostima kojima se može podrivati ustavni okvir BiH - rekao je Šmit, podsjećajući na poteze vlasti RS vezane za prebacivanje nadležnosti sa države na entitet u određenim oblastima.



Formiranje Vojske RS

- Vlasti RS nastavljaju svojim djelima da narušavaju suverenitet BiH. Žele da prebace ovlasti sa državnog na entitetski nivo. Ovo bi u najmanju ruku značilo da se RS izdvoji iz Oružanih snaga BiH. Potencijalno je moguće i formiranje vlastite vojske. Vladajuća stranka u RS neprestano se zalaže za miran razlaz države i govori o stvaranju nezavisne RS u okvirima dejtonske BiH. Neki od lidera u BiH i regiji su mi rekli da miran razlaz ne bi mogao biti moguć - istakao je Šmit u obraćanju.


Kristijan Šmit tokom obraćanja. Screenshot

Navodi kako fraza "izvorni Dejton", koju često koriste vlasti RS, ukazuje na nepoštovanje Ustava BiH.

- Više puta sam pozivao na razgovore za unapređenje ustavne strukture ali nisam dobio nikakav odgovor. Koje zaključke mogu donijeti građani društva koje se oporavlja od traume kad čuju retoriku koju neprestano ponavljaju vlasti RS, koji nastoje izvršiti secesiju entiteta i izaći iz ustavnog okvira i preuzeti državne nadležnosti? Najavljeni koraci vlasti RS podrivaju suverenitet države Bosne i Hercegovine - rekao je Šmit. 

Dodaje kako problematične situacije nisu karakteristične samo za ovu godinu – BiH se već mnogo godina nalazi u krizama koje pokreću lideri.

- Ambasadori PIC-a i ja smo se složili da postoji potreba za drugačijim odgovorom. Uz podršku upravnog odbora, koristim svoje ovlasti visokog predstavnika da donosim odluke kao protumjere nezakonitim i destabilizirajućim aktivnostima vlasti RS - rekao je, podsjetiviši na naredbu suspenzije primjene zakona o prenosu imovine na entitetski nivo.



"Uvijek spremni za dijalog"

U toku svog govora osvrnuo se i na sastanak sa Majkama Srebrenice.

- Prošle godine sam se sastao sa predstavnicima Udruženja Majke Srebrenice. Međunarodna zajednica mora razmotriti sve mjere koje su na raspolaganju da se osigura mir u BiH. Ovdje moram naglasiti da podjele duž etničkih linija nisu način da se prevaziđe prošlost.

Moram navesti i da civilno društvo obavlja mnoge aktivnosti radeći na ovom pitanju, imali smo uspješne događaje u Distrikt Brčkom. BiH se već mnogo godina nalazi u krugovima kriza koju pokreću politički lideri.

Bonske ovlasti nisam lako iskoristio, ali je to bilo posljednje što sam mogao uraditi, kada je dijalog propao. Uvijek ćemo biti spremni na dijalog i ja ću uvijek biti za postizanje dogovora u državnim institucijama - rekao je Šmit.

Osvrnuo se i na izmjene Izbornog zakona.

- Iako još ima vremena da se postigne sporazum, izbori će se ove godine održati u oktobru kao što su provedeni 2018. godine. Ostajemo posvećeni BiH, želimo biti odlučni ali cijenimo i dijalog i otvorenost. Nadam se da građani BiH neće više neće bojati za sukob - završio je Šmit svoje izlaganje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.