RIJEČ STRUKE

Teufik Hadžiosmanović, alergolog za "Avaz": Alergični na polen trebaju izbjegavati odlazak u prirodu

Terapija je standardna antihistemici, bilo da su u obliku kapi za oči ili tablete ili kod onih koji imaju teže reakcije kao što su asmatični napadi, to su pumpice

Dr. Hadžiosmanović: Izbjegavati izlazak vani. Avaz

Piše: Z. Karić

15.5.2022

Visoke koncentracije polena u zraku zabilježile su mjerne stanice Pofalići i Stari Grad u Kantonu Sarajevo. 

- Izmjerene vrijednosti polena kretale su se u intervalu od 12 do 130 pol. zrna/m3 - navodi se u izvještaju Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS i Centra za ekologiju i prirodne resurse Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu.

Treba se pripaziti

Dr. Teufik Hadžiosmanović, alergolog, kazao je za portal "Avaza", da u principu oni koji znaju da su alergični ne bi trebali izlaziti vani, pogotovo u jutarnjim satima, kada je koncentracija polena u zraku velika.

- U ovom momentu cvjetaju trave, a ima i poneko drveće, ali, prevashodno su sada u zraku poleni trava. Znači oni koji su alergični na polen trava, treba da se pripaze i da ne odlaze u prirodu te da se ne kreću po zelenim površinama koje se kose – kazao je dr. Hadžiosmanović.

Savjetuje da alergični na polen ne izlaze vani mokre kose jer se polen uplete u kosu pa ga tako unesu u kuću i onda im je stalno prisutan.


Ne sušiti veš na terasama

- Alergični ljudi ne bi trebali da prozračuju prostore koji ispred sebe imaju travnjake, pogotovo u jutarnjim satima, također, ne bi trebalo veš da suše na terasama jer se na vlažan veš također mogu zakačiti polenska zrnca pa ih onda unesu u kuću i tako ih stalno imaju – navodi dr. Hadžiosmanović.

Terapija je standardna antihistemici, bilo da su u obliku kapi za oči ili tablete ili kod onih koji imaju teže reakcije kao što su asmatični napadi, to su pumpice koje su kombinacija kortikosteroida i pretagonista drugog djelovanja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.