SJEDNICA U NJUJORKU

Džaferović u UN-u: Kandidatski status BiH može osigurati stabilnost, poništiti odluke NSRS

Vlasti u BiH trebaju se posvetiti reformama s ciljem unapređenja životnog standarda građana i puta BiH ka EU, istakao je

Šefik Džaferović prilikom obraćanja u Vijeću sigurnosti UN-a. Screenshot

Piše: H. J. I. - N. Aj.

11.5.2022

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je na početku svog obraćanja u Vijeću sigurnosti UN-a istakao da se naša zemlja nalazi u dubokoj političkoj krizi. 

- Naša zemlja je u dobokoj političkoj krizi koja je izazvana zbog seceniostičkih prijetnji i blokiranja institucija. 

U periodu od završetka rata u skladu sa Dejtonom uz podršku međunarodne zajednice ostvarili smo značajan napredak u reformama. 


Teritorijalni integritet i suverenitet BiH

Provedbom Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma formirali smo zajedničke institucije poput vojske, pravosuđa itd. i zahvaljujući tome država je mogla nezavisno funkcionirati. Ove reforme su donijele dobrobit svim građanima u BiH.

U vremenu od 1997. do 2014. godine kada su provođene ove reforme Vijeće sigurnosti je u svojim rezolucijama davalo jasnu podršku BiH. Vlasti entiteta RS prijete da će transformirati državne institucije i preuzeti nadležnosti.

Time se ugrožava teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Dozvolite mi da vas upozorim na posljedice ovih secesionističkih postupaka kojim se potkopava Dejtonski mirovni sporazum. Potrebna nam je podrška međunarodne zajednice. Iskustvo implementacije Dejtonskog mirovnog sporazuma je pokazalo da je ta podrška uvijek bila uspješna i djelotvorna.

Da bi se stanje u BiH potpuno stabiliziralo potrebno je poništiti sve neustavne odluke NSRS. Potrebno je da se deblokira rad državnih institucija. Vlasti u BiH trebaju se posvetiti reformama s ciljem unapređenja životnog standarda građana i puta BiH ka EU. Institucije BiH su svjesne svojih obaveza kada su u pitanju reforme za članstvo u EU. Hvala EU i NATO-u za posvećenost BiH.

Dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH može osigurati potpunu stabilnost.


BiH podržava regionalnu saradnju

Sva otvorena pitanja trebamo rješavati kroz dijalog i dogovor. BiH podržava regionalnu saradnju. BiH se uz druge države zapadnog Balkana pridružila regionalnom tržištu u sklopu Berlinskog procesa.

Iako kao država nikoga ne ugrožavamo zabrinuti smo zbog signala iz susjednih država, posebno iz Srbije koja se ubrzano naoružava. Zabrinjava nas i zaštita koju Srbija daje presuđenim radnim zločincima. Pred srbijanskim pravosuđem se proganju državljani BiH koji su je branili.

Zabrinuti smo i stavom i miješanjem Hrvatske kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona u BiH. Zabrinjava nas stav predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića koji podržava treći entitet u BiH. Izborni zakon u Hrvatskoj je njihova unutrašnja stvar mi se u to ne miješamo. Isto tako očekujemo da se Hrvatska ne miješa u Izborni zakon BiH.

Iduću jesen BiH očekuju izbori. Prvi put u proteklih 27 godina dovedeni su u pitanje. Pozivam Vijeće sigurnosti da u novembru produži mandat EUFOR-a. U januaru ove godine bilo je nekoliko ozbiljnih incidenata a nakon što je povećan broj pripadnika EUFOR-a nije bilo zabrinjavajuće sigurnosne situacije.

Svi akteri u BiH moraju poštovati postojeći zakonski okvir i niko nema pravo da unilateralno ruši postojeća i mukotrpno postignuta rješenja - zaključio je Džaferović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.