LINDA TOMAS GRINFILD

Ambasadorica SAD: Dodikovi potezi nas sve trebaju zabrinuti, treći entitet je opasan i vodi ka sukobima

Suverenitet i teritorijalni integritet BiH ne može biti doveden u pitanje, istakla je

Linda Tomas-Grinfild. Screenshot

Piše: H. J. I. - N. Aj.

11.5.2022

Vijećem sigurnosti UN-a ovaj mjesec predsjedavaju Sjedinjene Američke Države. Ambasadorica Linda Tomas-Grinfild (Thomas - Greenfield) je na početku svog današnjeg obraćanja istakla da SAD pozdravljaju izvještaj visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt). 

- Vaša procjena je nevjerovatno vrijedna.Osigurali ste da međunarodna zajednica bude informisana o situaciji na terenu. Uradili ste posao vrijedan divljenja u teškim okolnostima, a posebno pošto je sigurnost Evrope ugrožena brutalnim ratom Rusije protiv Ukrajine - rekla je Tomas-Grinfild. 

Ona je podcrtala da je Dejtonski mirovni sporazum ostao "ključan za mir i stabilnost".

- SAD su pomogle da se uspostavi Dejtonski mirovni sporazum. Ono što je bilo istinito 1995. kada je potpisan ostaje i danas istinito. Suverenitet i teritorijalni integritet BiH ne može biti doveden u pitanje.  Ali kao što smo danas čuli, ova teško izborena stabilnost je ugrožena. Slažemo se sa ocjenom visokog predstavnika da je ovo opasan put za sve građane BiH i šire regije. Lokalni politički lideri koriste zapaljivu retoriku, prijete da će spriječiti i bojkotirati izbore, i ne žele da se bore protiv korupcije. SAD osuđuju ovo ponašanje - rekla je ambasadorica SAD.




Ambasadorica SAD se osvrnula i na poteze Milorada Dodika.

- Konkretno, svi bi trebali biti zabrinuti zbog koraka koje su preduzeli Milorad Dodik i RS da blokiraju državne institucije u sprovođenju volje naroda i da oduzmu nadležnosti državi. Vlasti RS također rade na povlačenju iz ustavnog, pravnog i institucionalnog poretka započetih i uspostavljaju paralelne okvire. Želim biti jasna, ove akcije nisu demokratske, eskalatorne su, nisu i duhu Dejtona i ugrožavaju zdravlje, prosperitet i budućnost cijele zemlje i njenih građana - dodala je Tomas-Grinfield.

Također je istakla da su pozivi "političkih predstavnika bosanskih Hrvata", kakao je kazala, na opstrukciju izbora ili stvaranje nove teritorijalne organizacije također "opasni i mogli bi potkopati mir i sigurnost u regionu".

- Novi entitet Bosanskih Hrvata, i to je opasno i vodi ka sukobima. Nažalost, svi etnonacionalistički lideri, uključujući i bošnjačke stranke, odlučili su iskoristiti korupciju, strah i podjele kako bi ostali na vlasti. Oni su iznutra narušili povjerenje u institucije zemlje. Svi lideri nose odgovornosti za izazove koji slijede. SAD žale zbog sve većih podjela i retorike koju političke stranke koriste za podsticanje tenzija i odvraćanje pažnje od drugih pitanja, uključujući raširenu korupciju. Cijenimo napore visokog predstavnika da smiri tenzije i što podupire sve strane da se vrate dijalogu.


Sada je vrijeme da se vratimo neophodnom napretku, reformama u mnogim sferama. Kako smo i ranije naučili iznova, razlike se mogu srediti kroz dijalog a ne kroz bojkot i opstrukcije.

Svi se moraju boriti protiv korupcije. Najjači protuotrov za korupciju je demokratija.

Neophodan je budžet za izbore koji su pravo građana da izaberu svoje prestavnike. Agenda 5+2 mora biti ispunjena prije zatvaranja OHR-a. Dok se agenda ne ispuni, Ured visokog predstavnika ostaje u BiH - zaključila je Tomas-Grinfild. 




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.