ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Reakcija Dodika na obraćanje Šmita i Džaferovića: To je rezultat nemoći Zapada

Dodik je rekao je da je očigledna kriza i u međunarodnim institucijama, jer je po njemu Vijeće sigurnosti prekršio procedure i dozvolom za obraćanje Šmitu

Dodik: Rezultat nemoći Zapada. Agencije

A. Č. / RTRS

11.5.2022

Obraćanje visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Krisitjana Šmita (Christian Schmidt) u Vijeću sigurnosti UN-a i optužbe predstavnika Velike Britanije na račun entiteta Republika Srpska za stanje u državi rezultat je nemoći Zapada u pokušaju da kontrolira procese na Balkanu, izjavio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik za RTRS.

Dodik je rekao je da je očigledna kriza i u međunarodnim institucijama, jer je po njemu Vijeće sigurnosti prekršio procedure i dozvolom za obraćanje Šmitu, ali i predsjedavajućem Predsjedništva Šefiku Džaferoviću.


BiH nema šansu

Ovim se, ističe Dodik, pokazalo da BiH nema šansu.

Komentarišući obraćanje Šefika Džaferovića, Dodik je poručio da “Džaferović nije pokazao ništa novo osim ponovne mržnje prema Srbima”.

- Zato je i požurio i tako se naprosto pojavio u New Yorku da bi mogao ponovo da kleveće i da laže prema Srbima, tvrdeći samo ono što je on mislio da je istina. To govori o tome da je isti taj Savjet bezbjednosti prekršio i procedure i sam Ustav BiH - ocijenio je Dodik.

Nije bio uime Predsjedništva

Dodik je zaključio da Džaferović nije više pozicionirani funkcioner od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije, ako nije u ime Predsjedništva BiH. 

Međutim takvog stava nisu bili u Vijeću sigurnosti na kojem se obratio predsjedavajući državnog predsjedništva.

- Pošto nije bio uime Predsjedništva, to samo govori da on ima jedan stereotip o tome koji želi da provede pod svaku cijenu i da naprosto oni sami doprinose destabilizaciji i razbijanju same BiH. I ova sjednica pokazuje da ona nema nikakvu šansu. Koliko ćemo se mrcvariti u tom jednom beskorisnom, organizovanom pojmu kako se zove BiH, pokazat će vrijeme - zaključio je Dodik.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.