NOVI GRAD

Stanarima iz zgrada prekoputa aerodroma uzurpirali parking

Niko im ne želi pomoći od nadležnih

Aerodromsko Naselje jučer. N. Ćorović

Piše: A. Nalo / N.Ć.

12.5.2022

Stanovnici novogradskih ulica Šefika Dorića i Andreja Andrejevića na Aerodromskom Naselju već duže vremena pokušavaju s nadležnima iz Općine Novi Grad, mjesne zajednice, Ministarstva saobraćaja KS i MUP KS riješiti problem uzurpiranog parkinga ispred njihovih zgrada. Međutim, bezuspješno.

Kako su za „Avaz“ ispričali, problem bi se mogao riješiti brzo, i to postavljanjem saobraćajnog znaka da taj dio, za svoja vozila, mogu koristi isključivo samo oni koji tu žive.



Policija kažnjava

- Tačno je da se radi o javnom prostoru, ali koji je namijenjen da mi koristimo. No, to je nama onemogućeno jer tu vozila parkiraju, njih 30, oni koji pružaju usluge renta–a-cara, divlji taksisti... Zgrade se nalaze prekoputa ulaza u aerodrom i to se zloupotrebljava. Građani ne žele plaćati parking pa kada krenu na put, tu ostave vozilo i po 15 dana. Prinuđeni smo vozila ostavljati na trotoar zbog čega nas policija kažnjava – kaže Adi Mujić.


Ne daju saglasnost

Prema njegovim riječima, potpisivali su peticije i slali na brojne adrese te tražili pomoć od resornog ministra Adnana Štete, koji za problem zna još od prvog mandata, ali do danas ništa nije poduzeo. Naprotiv, na zahtjev stanara odgovorio je da njegovo ministarstvo ne može izdati saglasnost za traženi znak.

- Agencije koje se bave iznajmljivanjem auta uzurpirali su ovaj prostor. Ovdje je       nemoguće hodati i stari ljudi više ne mogu lijepo prošetati. Molimo i policiju da nam pomogne jer je naselje napravljeno za stanovanje a ne za biznis – kazao je Damir Telibečirović.

Naplaćivati korištenje

Irhad Kuduz je mišljenja da, ako se ovaj problem ne može riješiti, Općina treba naplaćivati korištenje parkinga jer je to njihov prostor.

- Problem je to što vozila stoje doslovce mjesecima parkirana. I to rade na način da jedno vozile iznajme i odmah na to mjesto drugo dovezu. To znači da ga konstantno koriste. Očajni smo – rekao je Kuduz.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.