SAOPĆENJE

HNS: Džaferović je primjer radikalnog unitarističkog narativa koji obmanama produbljuje krizu

Zloupotreba institucije Predsjedništva BiH na ovakav način dodatno jača svijest među Hrvatima koliko je Dejtonski mirovni sporazum dragocjen jer predviđa legitimno političko predstavljanje kao izraza volje konstitutivnih naroda, stoji u saopćenju

Sa posljednje sjednice HNS-a. M. SMAJKIĆ

S. S.

12.5.2022

Kao krovna organizacija koja okuplja sve političke stranke i legitimne predstavnike Hrvata, držimo izvještaj Ureda visokog predstavnika izmanipuliranim i diskutabilnim, saopćeno je u četvrtak iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH.

- Apsolutno aboliranje bošnjačkih stranaka u spomenutom Izvještaju vezano za najdublju političku krizu nakon Dejtona, koje svojim radikalnim unitarizmom nedvojbeno razaraju multinacionalni karakter BiH, nije smjelo biti izostavljeno. Institucija OHR-a treba biti dio rješenja u BiH u prijelaznom procesu transformacije i stjecanja potpune suverenosti - navode iz HNS-a.

Dodaju kako je obraćanje Šefika Džaferovića, "sekundarno legitimnog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH", primjer "radikalnog unitarističkog narativa koji obmanama i političkim floskulama produbljuje međunacionalne podjele i izaziva nestabilnost".

Po njihovih riječima, zloupotreba institucije Predsjedništva BiH na ovakav način dodatno jača svijest među Hrvatima koliko je Dejtonski mirovni sporazum dragocjen jer predviđa legitimno političko predstavljanje kao izraza volje konstitutivnih naroda.

- Gospodin Džaferović je svojim stranačkim, a ne državničkim obraćanjem, još jednom udario u ključne elemente Dejtonskog mirovnog sporazuma. Navođenje Republike Hrvatske (RH) de facto kao neprijatelja BiH, primjer je narušavanja regionalnih odnosa prema državi koja je spasila i oslobodila BiH, deblokirala Sarajevo i spriječila srebreničku tragediju u Bihaću. Kao potpisnica i jamac Dejtonskog mirovnog sporazuma, RH ne može biti etiketirana u takvom svojstvu niti za takvo što postoji racionalno uporište. Ne želimo naročito ni podsjećati o broju humanitarnih i vojnih konvoja pomoći, kao i pružanju smještaja i pomoći preko stotinu hiljada bošnjačkih izbjeglica - stoji u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.