AVAZ NA LICU MJESTA

Na šehidskom mezarju u Bratuncu klanjana dženaza žrtvama rata

Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su ubijene tokom 1992. i 1993. godine na području Bratunca

Piše: A. O.

12.5.2022

Proučena Fatiha - Avaz
Ukop žrtava - Avaz
Brojni građani došli na dženazu - Avaz
Nosili tabute žrtava - Avaz
Sa lica mjesta - Avaz
+12

U Bratuncu se danas klanja kolektivna dženaza, a ukop posmrtnih ostataka četiri žrtve proteklog rata obavljen je u Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju "Veljaci".

Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su ubijene tokom 1992. i 1993. godine na području Bratunca, a njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani godinama kasnije na različitim lokacijama na području ove općine.

Najmlađa žrtva koja je ukopana ove godine u Veljacima je Hodžić (Beriza) Salmir, dječak iz mjesta Suha, koji je u momentu ubistva imao samo devet godina.


Uputiti pismo

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović tokom današnjeg obraćanja u Bratuncu pozvao je sve žrtve genocida da napišu pismo državnim institucijama i međunarodnoj zajednici, tražeći od njih da sva mjesta zločina u Bosni i Hercegovini budu obilježena kao mjesta sjećanja.

- Pozovimo ministra pravde Bosne i Hercegovine, glavnog tužioca Bosne i Hercegovine i predsjednika Suda Bosne i Hercegovine da pokrenu procedure za obilježavanje utvrđenih mjesta stradanja u BiH, prema sudskim presudama. To je ono što žrtve, u ime kojih oni govore i koje zastupaju pred licem pravde, zaslužuju - poručio je danas na kolektivnoj dženazi u Bratuncu reisu-l-ulema Kavazović.

Žrtve rata

Na ovogodišnjoj kolektivnoj dženazi u Bratuncu ukopani su i posmrtni ostaci Imamović (Meho) Mehmeda rođenog 1954. godine u Glogovoj. On je nestao tokom 1992. godine na području Glogove, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u mjestu Tatar, u avgustu 2017. godine.

U Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju “Veljaci” u Bratuncu do sada su ukopane 304 žrtve iz proteklog rata.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.