REAKCIJE

Avdović: Rusi jučer priznali poraz u Vijeću sigurnosti UN, Šmit je pobjednik

Avdović objašnjava da dok traje ova politička kriza, najveći gubitnici su zapravo građani

Avdović: Rusija doživjela još jedan diplomatski poraz. N1

H. J. I. / N1

12.5.2022

- Kristijan Šmit (Christian Schmidt) je pobjednik, a Rusija je jučer na sjednici Vijeća sigurnosti UN priznala priznala poraz - rekao je novinar Erol Avdović za N1.


Najveći gubitnici građani

Avdović objašnjava da dok traje ova politička kriza, najveći gubitnici su zapravo građani. Što se tiče jučerašnjeg obraćanja, za Avdovića, postoje dva pobjednika.

- Prvo je pobjednik gospodin Šmit koji se uspio pojaviti unatoč ruskom i kineksom protivljenju. Drugo, ono što je osujećeno jeste da se u Vijeću sigurnosti UN prezentira jedan narativ, interesni narativ gdina Dodika za koga svi znamo kakav je a koji je trebao biti plasiran preko Vijeća ministara BiH odnosno predsjedavajućeg Tegeltije. Džaferović je pobjednik jer je govorio uime svih građana, centristički orijentisan govor, umjeren, mlak, i Šmit koji se tu obratio - ističe Avdović.

Zapravo jučer se pokazalo da je Rusija doživjela još jedan diplomatski poraz, a zajedno s njom i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a jer nisu uspjele njegove namjere, navodi Avdović.


"Potop za Ruse"

- To je bio debakl, potop za Ruse koji su priznali svoj poraz samim tim što nisu tražili proceduralno glasanje jer ću znali da će za obraćanje gdina Šmita 13 ili 12 protiv Kine i Rusije i to su vješto izbjegli priznajući da njihov diplomatski brod ostaje prilično u rasulu ovdje na East Riveru - pojasnio je Avdović.

Na kraju, Avdović kaže da NATO nikad nije bio jači i ujedinjeniji, te da funkcioniše itekako u punom kapacitetu a da su diplomatska svjetla, reflektori zbog dešavanja u Ukrajini sada upereni ka BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.