SJEDNICA VIJEĆA SIGURNOSTI

Ivica Puljić: Šefik Džaferović sam ne bi mogao otvoriti ni konzervu u UN-u da sve nije odradio Sven Alkalaj

Kao prvo – Bakir jedino brani svoje interese, kao drugo – nikad vam dosta, poručio je Puljić

A. Č.

Ivica Puljić: Dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Vašingtona

Foto: Arhiv


Ivica Puljić, čuveni bh. novinar, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Vašingtona, komentirao je na društvenim mrežama događaje s posljednje sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

- Američka ambasadorica u UN osudila “sve tri strane” za stanje u BiH. Licemjerno je to kažu bošnjački mediji i dodaju da za nju nema razlike između lidera Bošnjaka Izetbegovića koji brani BiH i Dodika i Čovića koji rade sve da je unište i rascjepkaju. Nije ona, vi ste licemjerni, poručio je Puljić.

Potom je dodao i:

- Kao prvo – Bakir jedino brani svoje interese, kao drugo – nikad vam dosta. Ambasadorica je u potpunosti podržala BiH, a ne neku stranku. Vaše nezadovoljstvo njenim riječima samo dokazuje da vama nije stalo do BiH nego do vlasti i dominacije nad drugima. Sve su te stranke iste.

- Šefik Džaferović će ispričati da su mu sva vrata u UN-u bila otvorena. Ne bi on sam mogao otvoriti ni konzervu u UN-u da sve nije odradio ambasador Sven Alkalaj. Govorio je na Vijeću sigurnosti zahvaljujući Alkalaju, sretao se s drugima u UN-a zahvaljujući Alkalaju.

I još se Džaferović ljuti kada mu novinar postavi legitimna pitanja poput: "Jeste li vi zastupali interese svih građana BiH?" Naravno da nije, kao što ne bi ni drugi političari iz nacionalističkih stranaka.

Tegeltija je razgovarao s ambasadorima Rusije i Kine iz UN-a. Možda da se još sastane s ambasadorima Sjeverne Koreje, Sirije, Venecuele i Irana da odgovore, ako znaju, na pitanje što su to ljudska prava ili zašto se protjerani ne mogu vratiti kućama, poručio je Puljić.

NA VRH

Podijeli članak na