PRIZNANJA

Trojica Goraždana dobitnici "Humanog podviga" CK FBiH: Ili si čovjek ili nisi, naša najveća nagrada je spašen dječiji život

Ahmed Fazlić i Denis Rašidović 24. februara prošle godine, u dramatičnoj noći, izvukli djevojčicu koja je skočila u Drinu

Rašidović, Halilović i Fazlić: Humana djela. Avaz

Piše: A. Bajramović

14.5.2022

Među 14 dobitnika priznanja „Humani podvig“, koje Crveni križ FBiH dodjeljuje za nesebično djelo kojim su u iznenadnim nesrećama spašeni životi i spriječene teže posljedice za pojedinca, grupu građana ili dio lokalne zajednice, čak su trojica Goraždana. 

Radi se o Ahmedu Fazliću i Denisu Rašidoviću, članovima Kajakaškog kluba „Buk“ koji su 24. februara prošle godine, u dramatičnoj noći, spasili djevojčicu koja je skočila u Drinu, te Anesu Haliloviću, koji je tokom ljetovanja u Crnoj Gori, u avgustu 2021. godine, spasio dječaka.


Bez posla

- Silazim u vodu, noć je, Drina je ogromna bila, sjedam u kajak i govorim “Bismillah” - riječi su Ahmeda Fazlića dan nakon podviga.

Danas je zahvalan Crvenom križu, koji je smatrao da ono što je uradio zaslužuje priznanje, jer u Goraždu je to davno zaboravljeno.

- Tada sam bio nezaposlen, cijelu godinu sam bio bez posla, a i oni koji su mi mogli pomoći, samo su okrenuli leđa. Ali nema veze, hvala Bogu, zdrav sam. Već četvrti mjesec radim na određeno vrijeme i nadam se da ću dobiti stalni posao. Bez obzira na sve, kad bi se ponovo, ne daj Bože, desilo nešto slično, opet bih isto uradio, jer ili si čovjek ili nisi. Naša najveća nagrada je spašen život djevojčice - kazao nam je Fazlić.

Suze u očima

Anes Halilović, sa suzama u očima, slušao je informaciju da je zaslužio nagradu i nije mogao vjerovati da neko uopće vodi računa o tome u sivilu koje nas okružuje.

- Nažalost, naše kantonalne ili gradske vlasti nisu imale sluha za ovaj čin, za razliku od drugih sredina koje poštuju takve reakcije ljudi. Pogotovo što se u mom slučaju radi o humanom činu stranca u drugoj državi. Plaketa mi dodatno znači jer me odabrao Crveni križ FBiH kao pojedinca, dok su neke kandidate predlagale institucije poput policije, vojske, vatrogasaca, zdravstvenih ustanova - istakao je Halilović.

načajan doprinos

Priznanje “Humani podvig” dobili su: Alem Hanić, Ahmed Fazlić, Denis Rašidović, Džafer Hebib, Sanel Šurković, Ensad Medić, Ermin Mujezinović, Stjepan Pravdić, Hamdija Čavčić, Admir Terzić, Admir Zukić, Anes Halilović, Huso Sinanović i Jasmin Nikšić.

Priznanje “8. maj”, koje se dodjeljuje pojedincima za značajan dugogodišnji doprinos na području humanitarnog djelovanja i širenju misije, principa i vrijednosti Crvenog križa, dodijeljeno je Kasimu Softiću, Mariji Divković, Amiru Mahmutoviću, Sulji Čauševiću, Rifetu Miljkoviću, Maji Škoro i Mati Jurkoviću. 

Dodijeljene su i zahvalnice za podršku i doprinos aktivnostima CK FBiH - Međunarodnom komitetu Crvenog križa, Crvenom polumjesecu Turkiye, Crvenom križu Švicarske, američkoj humanitarnoj organizaciji LDS Charities i Društvu Crvenog križa BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.