GODIŠNICE

Obilježeno 20 godina članstva Bosne i Hercegovine u Vijeću Evrope

Na travnjaku ispred ulaza u zgradu Vijeća Evrope zasađeno drvo prijateljstva

Sa današnjeg obilježavanja. MVP

A. Č. / Fena

13.5.2022

Stalno predstavništvo Bosne i Hercegovine pri Vijeću Evrope u Strazburu obilježilo je danas 20 godina članstva Bosne i Hercegovine u Vijeću Evrope.

Tim povodom organiziran je Okrugli stol na temu suradnje BiH i Vijeća Evrope tokom dva desetljeća. 

Okrugli stol je otvorio stalni predstavnik BiH pri Vijeću Evrope veleposlanik Ivan Orlić, a učestvovali su zamjenik glavnog sekretara Vijeća Evrope Bjorn Berge, generalni sekretar Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Despina Chatzivassiliou-Tsovilis, sekretar Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe Andreas Kiefer, direktor Odjeljenja za programe u Vijeću Europe Verena Taylor, prvi ambasador BiH pri Vijeću Evrope Igor Gaon i ambasador Evropske unije pri Vijeću Evrope Meglena Kuneva.

Tom prigodom su analizirani izazovi koji se nalaze pred Bosnom i Hercegovinom u provedbi preporuka Vijeća Evrope u oblasti ljudskih prava, demokratskih standarda i vladavine zakona.

U sklopu obilježavanja 20. godišnjice članstva BiH u Vijeću Evrope na travnjaku ispred ulaza u zgradu Vijeća Evrope drvo prijateljstva zasadili su glavni sekretar Vijeća Evrope Marija Pejčinović-Burić i ambasador Ivan Orlić. 

Na prigodnoj svečanosti nastupila je Violeta Smajlović-Huart, poznata bh. violinistica koja živi i radi u Parizu, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.