SAZNAJEMO

Sky mafija: Opasni narkodiler i Čarugin sin bit će izručen Tužilaštvu BiH

Radi se o Dušanu Lovrenoviću, članu narkobande čiji je otac Milivoje Lovrenović Čaruga osumnjičen za brojna ubistva u BiH i Srbiji

Lovrenović: Uhapsio ga Interpol. Avaz / Ilustracija

Piše: M. Aščić

13.5.2022

Opasni član kriminalne narkobande Dušan Lovrenović iz Bosanske Gradiške, koji je uhapšen u martu u Hrvatskoj na osnovu Interpolove potjernice, bit će izručen Bosni i Hercegovini, saznaje „Avaz“.

Žalbeni postupak

Prvostepena je to odluka suda u Slavonskom Brodu. Pravomoćno rješenje Lovrenović čeka na slobodi, uz plaćenu kauciju, ali male su šanse da ono bude preinačeno, bez obzira na žalbeni postupak koji je u toku.

Dušan Lovrenović je sin Milivoja Lovrenovića Čaruge, koji se sumnjiči za brojne likvidacije u BiH i Srbiji, između ostalog i za ubistvo Strahinje Stojanovića u Beogradu.

Tužilaštvo BiH ga potražuje za više krivičnih djela - organizirani kriminal, neovlašteni promet opojnih droga, oružja i vojne opreme. Bio je jedan od najtraženijih bjegunaca, a uhapšen je tek nakon raspisane potjernice.

Za Lovrenovića se sumnja da je više od dvije godine trgovao narkoticima i oružjem s osobama uhapšenim u akciji „Storidž 2“, koju je nedavno proveo MUP RS. Članove ove grupe raskrinkale su aplikacije Sky i Anom, koje su pripadnici podzemlja sa zapadnog Balkana koristili duže vrijeme, a dešifrirale su ih policijske službe.


Veljo Nevolja

Lovrenović je na aplikaciji Sky koristio nadimak Omladinac i sumnja se da je sarađivao s grupom Veljka Belivuka (Veljo Nevolja), tačnije da je članovima ove kriminalne grupe prodavao naoružanje - pištolje i puške.

U ovoj grupi, koja se sumnjiči da je duži period krijumčarila drogu iz Albanije i Crne Gore u BiH, a potom za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Njemačku, nalazi se više od 20 osoba, naveli su nedavno iz Tužilaštva. Većina ih je i dalje u pritvoru.


Trgovina heroinom i oružjem

Ova grupa, koju je predvodio Dušan Lovrenović, u maju prošle godine prodavala je heroin na području Ljubljane za 600 eura po komadu. Trgovali su i pištoljima u Srbiji, Hrvatskoj i Njemačkoj. Od prodaje samo 23 pištolja u Njemačkoj zaradili su 53.000 eura (106.000 KM).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.