OD 17. DO 20. MAJA

Nešto novo na gračaničkom sajmu poduzetništva i obrta "Grapso expo"

Učešće će uzeti čak 11 udruženja žena sa područja Gračanice

Udruženje žena "Gradina" Soko. H. Čalić

Piše: H. Čalić

13.5.2022

Na predstojećem 11. Međunarodnom sajmu poduzetništva i obrta "Grapsos expo" koji će se na sajmištu Poslovne zone "Fering" u Gračanici održati od 17-20. maja ove godine, osim prezentacije u privrednim dostignućima, razmjeni iskustava, okruglih stolova o majstorskom ispitu, podršci poduzetnicima u Gračanici i iskustvima mladih poduzetnika, važno je napomenuti i učešće žena, trećeg dana sajma, 19. maja, koje će svakako privući veliku pažnju posjetitelja sajma.


"Gračanički gastro-festival tradicionačne bosanske hrane"

Naime, Turistička zajednica, Grad Gračanica i Udruženje žena, na sajmištu, po prvi put organiziraju "Gračanički gastro-festival tradicionačne bosanske hrane". Svoje umijeće, kako kaže direktor Turističke zajednice Gračanica Edin Ibrišević, u pripremanju tradicionanih bosanskih jela, koji će imati revijalni karakter, pokazat će čak jedanaest udruženja žena sa područja Gračanice.

To su udruženje žena "Pribava", "Izvor" i "Behar"- Škahovica, "Gračaničko keranje", "Tragom tradicije", Pribava, "Ruža"- Lohinja Donja, "UŽ "Donja Orahovica", Miričanke, "Plodovi zemlje" -Lukavica, OKC "Bosna-art" Stješan Polje i "Gradina - Soko".


Takmičenje u pripremi bosanskog lonca i hurmašice

 - Malo je općina i gradova u Bosni i Hercegovini koje se mogu pohvaliti ovolikim brojem veoma aktivnih žena. Svake godine, one u centru grada pripreeme zimski festival, učestvuju na svm takmičenjima u okolini i nerijetko pobjeđuju, kao što su članice udruženja "Miričanke" pobjednice na gastro-manifestaciji "Bosanska sofra" na sajmu turizma i ekoloogije "List" u Lukavcu. Naše članice udruženja, organiziraju i "ćetenijade", "kupusijade" i brojne druge manifestacije i mi smo ponosni na njih - kaže prvi čovjek Gračanice, gradonačenik Nusret Helić.

Na ovoj manifestaciji će se u takmičarskom dijelu, osim udruženja žena iz Gračanice, u pripremanje najboljeg bosanskog lonca, i najbolje hurmašice, moći takmičiti i udruženja žena iz drugih gradova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.