NAKON SJEDNICE SNSD-A

Dodik: Nisam za odgađanje izbora, SNSD očekuje najubjedljiviju pobjedu ikad

SNSD ima obavezu i pravo da predloži oba kanadiata i to ćemo učiniti u okvirima rokova, istakao je Dodik

Dodik: SNSD ide na izbore. Agencije

H. J. I. - E. T.

13.5.2022

Danas je u Banjoj Luci održana sjednica Predsjedništva SNSD-a. Razmatrali su trenutnu ekonomsku i političku situaciju, ali i planove za naredni period. 

Nakon završetka sjednice, prisutnima se obratio predsjednik stranke i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, te je najavio da SNSD ide na izbore. 

- SNSD ide na izbore. SNSD će predložiti nove kandidate za individualne funckije, SNSD je spreman i danas je u SNSD-u uvedeno vanredno stanje vezano za ove izbore, ja kao predsjednik sam zadužen da pripremim uputstvo za djelovanje u okviru same stranke. Pripremamo se da ostvarimo jednu od najboljih pobjeda. Koaliciona saradnja je dobra i osnova za dogovor u predizbornom i postizbornom periodu. SNSD ima obavezu i pravo da predloži oba kanadiata i to ćemo učiniti u okvirima rokova - rekao je Dodik.


Protiv odgađanja izbora

Kako je istakao, vjeruje da će SNSD kapitalizirati ono što je uradio na sljedećim izborima. 

- Obezbijedili smo bezbjedno društvo koje se bori uspješno sa svim oblicima kriminala i korupcije u društvu - dodao je Dodik. 

U toku obraćanja novinarima, osvrnuo se i na mogućnost odgađanja Općih izbora. 

- Ja sam protiv prolongiranja izbora, izbori treba da se održe 2. oktobra. Po iskustvu sa lokalnih izbora, to je pokazalo da prolongiranje ima samo veću štetu nego korist. I tražimo da se izbori održe 2. Što se tiče nekih razgovora koji neki žele da provedu, koliko sam ja razumio i po onome što nije obavezno, što sam čuo u Briselu jeste da će tu doći neki visokopozicionirani ljudi iz Brisela koji će tražiti kao da mi potpišemo neku zajedničku izjavu da se obavezujemo da ćemo nakon izbora raditi na izbornoj reformi. Mi nećemo ulaziti u taj aranžman i znaju da nas ne zovu na tu priču - bio je jasan predsjednik SNSD-a. 


"Mi nismo bili subjekt neuspjeha"

Za kraj je ponovio da SNSD tu zajedničku izjavu neće potpisati, te da je on samo čuo spekulacije da u Sarajevo dolazi Šarl Mišel (Charles Michel). 

- Pa neko najavljuje dolazak Šarla Mišela, ja nemam potvrdu. Možda ako nije dok sam ja bio na sjednici Predsjedništva SNSD-a da nije možda neko obavijestio Predsjedništvo BiH, ali ja nisam obaviješten. Govori se da će on doći. Ali ako on i dođe pa šta? Ta zajednička izjava neće imati naš potpis. Tako da od nas to ne traže, jer mi nismo ni bili subjekti neuspjeha toga. Mi nismo bili u Neumu, mi nismo bili u Sarajevu na tim razgovorima - zaključio je Dodik. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.