HRVATSKA EU PARLAMENTARKA

Zovko u Vašingtonu: Pojačati posredničke napore u BiH za dogovor o reformi Izbornog zakona

Tokom posjete razgovarala je s Gabrijelom Eskobarom, Karen Mekdonald i Itanom Rozenzvajgom

Željana Zovko. Agencije

E. Ć.

14.5.2022

Željana Zovko, hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu, istakla je potrebu za većim naporom Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije u očuvanju stabilnosti na zapadnom Balkanu kao sigurnosnog pitanja za evropski kontinent. Zovko je tom prilikom naglasila svoj poziv da se pojačaju posrednički napori u BiH kako bi se postigao dogovor o potrebnoj reformi Izbornog zakona.

Ona je u posjeti Vašingtonu razgovarala s Gabrijelom Eskobarom (Gabriel Escobar), zamjenikom pomoćnika sekretara za zapadni Balkan, Karen Mekdonald (McDonald), zamjenicom pomoćnice sekretara za demokratiju i ljudska prava i Itanom Rzenzvajgom (Ethan Rozenzweig), direktorom za kulturna pitanja i razmjene studenata.

U sklopu posjeta Vašingtonu, Zovko se susrela sa senatorima Daimesom i Džonsonom te s kongresnicima Kohenom i Kostom iz Demokratske stranke, a tu su i kongresnici Dankan (Duncan), Mekmoris Rodžers (McMorris Rodgers) i Lesko iz Republikanske stranke. 

- Američki kolege pokazali su veliko zanimanje za trenutnu sigurnosnu situaciju u Evropi - istakla je Zovko. Zovko je dodala kako je "nesretni napad na slobodu i neovisnost Ukrajine rezultirao najvećim jedinstvom između EU-a i SAD nakon dosta vremena".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.