USKORO ODLUKA

Vlada Njemačke u BiH šalje vojnike u sklopu misije EUFOR Altea?

U Bundesveru zasad nemaju informaciju o njihovom eventualnom budućem angažmanu

Uskoro odluka. Agencije

Z. K. / Nezavisne novine

14.5.2022

Vlada Njemačke ne odustaje odnamjere da u BiH pošalje njemačke vojnike u sklopu misije EUFOR Altea, a kako saznaju "Nezavisne novine", uskoro će u Bundestagu biti donesena i konkretna odluka kojom će taj angažman biti odobren.


Konkretne odluke

Također, saznajemo da će se o BiH povesti još jedna debata, a moguće su i konkretne odluke nakon što je propao pokušaj da se na nivou Evropskog savjeta donese odluka o sankcijama, jer se tome usprotivila Mađarska.

U Bundesveru zasad nemaju informaciju o njihovom eventualnom budućem angažmanu i ističu da je to politička odluka. Oni samo navode podatke o svom dosadašnjem angažmanu i ističu da je Bundesver u BiH imao pozitivan doprinos te da se radi o najdužoj vojnoj misiji u historiji Vojske Njemačke.

Oni ističu da je u BiH i Hrvatskoj bilo angažirano čak 63.000 njemačkih vojnika u raznim misijama. Navode i da je stabilizacija situacije u BiH od 2004. do 2011. godine omogućila reduciranje njemačkog prisustva, kada je broj vojnika sa 6.500 postepeno reduciran na samo 15.


Tačka krize

- Šesnaestog novembra 2012. godine je završeno njemačko učešće u operaciji EUFOR Altea. Posljednji njemački vojnici svoj su angažman okončali 27. septembra 2012. godine, a 16. novembra je završen i njemački udio u rezervnom bataljonu -naglašavaju oni.

Aleksandar Radić, vojni analitičar iz Beograda, uvjeren je da će doći do jačanja EUFOR-a, jer su SAD nakon izbijanja ukrajinske krize odlučne da ojačaju vojno prisustvo Zapada na teritoriji zapadnog Balkana, pa samim tim i u BiH.

- Jasno se vidi da im je stalo da sada imaju jače i izraženije prisustvo u BiH nego na Kosmetu. To govori o njihovom diskursu. Oni BiH vide kao potencijalnu tačku krize - kaže Radić za "Nezavisne novine".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.