USPJEŠAN ZAHVAT

Uz podršku ministra Jupića: Tešanjski torakalni hirurzi uradili prvu uniportal biopsiju pluća

Nadamo se da će se u našoj ustanovi, uz podršku viših nivoa, početi raditi i torakohirurški operativni zahvati tercijarnog nivoa, što bi donijelo veći komfor za pacijenta i finansijsku uštedu ZZOZDK, kaže Bedak

Zahvat su obavili doktori Emin Brkić i Goran Krdžalić. Opća bolnica Tešanj

L. S. / Fena

14.5.2022

Prvim operativnim zahvatom uniportal VATS biopsije pluća, Opća bolnica Tešanj prije dvije sedmice zakoračila je i u taj program torakalne hirurgije koji u budućnosti planiraju razvijati u interesu građana i pacijenata tog grada i Zeničko-dobojskog kantona, kazao je direktor bolnice mr. sc. med. Omer Bedak.

On napominje da je prvu operaciju uspješno uradio tešanjski specijalista opće hirurgije te subspecijalista torakalne hirurgije Emin Brkić (43 godine), pod mentorstvom prof. dr. sc. med. Gorana Krdžalića, specijaliste opće hirurgije te subspecijaliste torakalne hirurgije, koji se nedavno u Bosnu i Hercegovinu vratio iz Saudijske Arabije.


Kantonalni centar za plućne bolesti

Profesor Krdžalić, napominje Bedak, svojevremeno je bio šef Torakalne hirurgije Kliničkog centra Univerziteta u Tuzli. Tešanjska bolnica ga je, za sada, angažirala samo na jednu petinu radnog vremena, odnosno jedan dan u sedmici.

- Trenutno nemamo mogućnost da profesora Krdžalića angažiramo na puno radno vrijeme, ali činimo sve da stvorimo preduvjete i za njegov puni angažman. Za nas je velika čast da se takav stručnjak odlučio biti dio našeg hirurškog tima. U našoj ustanovi trenutno se rade torakohirurške operacije sekundarnog nivoa: uniportal VATS biopsije, pleurodeze, pneumotoraksi, eksplorativne torakotomije...

Nadamo se da će, uz podršku viših nivoa, a pri tome mislim na Ministarstvo zdravstva ZDK i Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK, početi raditi i torakohirurške operativne zahvate tercijarnog nivoa, odnosno karcinome pluća. To bi donijelo veći komfor za pacijenta i finansijsku uštedu ZZOZDK - podvlači Bedak.

Torakohirurški operativni program sekundarnog niovoa, s obzirom na to da je Odjeljenje za pumološke bolesti tešanjske bolnice kantonalni centar za plućne bolesti, veoma je bitan za Opću bolnicu Tešanj.

- Navedene operativne zahvate ne bismo bili u mogućnosti raditi bez podrške i pomoći ministra zdravstva ZDK Adnana Jupića i direktora ZZO ZDK Omera Škalje - napominje Bedak.


Olakšan pristup usluzi

Doktor Emin Brkić ističe kako su neke operativne torakohirurške zahvate počeli raditi još i prije pandemije koronavirusa, koja ih je znatno usporila u razvoju te grane hirurgije koja se, trenutno, u ZDK jedino radi u Općoj bolnici Tešanj.

- Dosadašnji operativni zahvati ovog tipa za naše pacijente bili su rađeni u zdravstvenim ustanovama drugih kantona. Nismo ih mogli raditi u našoj ustanovi. Ali, sada se i to promijenilo pa će na ovaj način pacijentima biti olakšan pristup usluzi i bez dodatne papirologije potrebne za liječenje van kantona - ističe Brkić.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.