NA DANAŠNJI DAN

Osam godina od velikih poplava: Najviše stradali Maglaj, Doboj, Orašje, Šamac...

Nakon poplava uslijedila su i klizišta u kojima je uništen dio magistralnog puta M-17 u sela Kosova, a u potpunosti je uništen i 71 stambeni objekat na području ove općine

S. S.

Nakon višednevnih obilnih padavina 2014. godine, podivljala rijeka Bosna 14. maja u večernjim satima je izašla iz korita, a već 15. maja su u potpunosti bili potopoljeni: Maglaj, Doboj, Šamac, Odžak.

Sa sjevera je stigla Sava i potopila Domaljevac i Orašje. Rijeka Drina je poplavila Bijeljinu, a Usora Doboj Jug. Rijeka Spreča je opet potopila Industrijsku zonu u Gračanici, a od Sprečkog polja, je napravljeno jezero. Neviđena kataklizma pogodila je tada ovaj dio BiH. Život u pojedinim od nabrojanih gradova bio je potpuno paraliziran, a štete milionske.

Oporavak poslije poplava uz pomoć međunarodnih organizacija, ali i domaćim novcem trajao je godinama.

U Doboju je nažalost od poplava život izgubilo 11 osoba, mahom starih i bolesnih koje se nisu mogli izvući iz vodene stihije.

  • Dan nakon poplava u Kosovi kod Maglaja

    Dan nakon poplava u Kosovi kod Maglaja

    Foto: H. SPAHIĆ


Jedan od najviše pogođenih gradova bio je Maglaj. Širom Maglaja su se tada mogli vidjeti smeće, mulj, dijelovi namještaja, bijela tehnika i strvine životinja. Poplavljeno je 1.650 stambenih objekata, a krov nad glavom je izgubilo blizu 6.000 građana. 297 privrednih subjekata je poplavljeno.

Nakon poplava uslijedila su i klizišta u kojima je uništen dio magistralnog puta M-17 u sela Kosova, a u potpunosti je uništen i 71 stambeni objekat na području ove općine.

NA VRH

Podijeli članak na