PDP POTVRDIO

Jelena Trivić kandidat za predsjednicu RS, odmah dala velika obećanja

Dali podršku kadidatu SDS-a za Predsjedništvo BiH

N. Aj.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović i Jelena Trivić

Foto: PDP


Iz PDP-a danas je saopćeno da je Glavni odobor jednoglasno potvrdio da je njihov kandidat za predsjednicu entiteta Republika Srpksa Jelena Trivić.

- Prvi u RS, ali i BiH smo održali sjednicu Glavnog odbora, potvrdili nosioce lista za Narodnu skupštinu RS i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, a nakon prijedloga Predsjedništva partije, Glavni odbor je jednoglasno potvrdio da je naš kandidat za predsjednika RS Jelena Trivić – rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Borenović je naveo da su utvrđeni svi nosioci listi, osim za izbornu Jedinicu 2, što će biti naknadno saopćeno i potvrdio da su nosioci za narodnu skupštinu RS Draško Stanivuković iz Banje Luke, Sanja Dimitrić iz Dervente, Olivera Nedić iz Doboja, Snežana Stojanović iz Bratunca, Slaviša Marković iz Bijeljine, Milanko Mihajilica iz Novog Grada, Igor Tošić iz Pala i Ljubiša Krunić iz Trebinja, dok liste za PD PS BiH nose Branislav Borenović iz Banje Luke, Siniša Golić iz Brčkog i Saša Borjan iz Trebinja.

- Nosioci lista i ključni kandidati će biti po prvi put i značajan broj žena i to za kandidat za predsjednika i 3 nosioca listi. To nije bila ranije praksa kod partija, ali to pokazuje i naše demokratsko sazrijevanje. Prosjek godina kandidata je 45, najbolje godine za političko djelovanje – rekao je predsjednik PDP-a.

"RS vidimo na evropskom putu"

Istakao je da je siguran da će PDP biti najveće pozitivno iznenađenje narednih izbora.

 - RS se danas nalazi u najdubljoj krizi od Dejtona i učinit ćemo sve da kroz rješenja iz našeg Programa obnove učinimo da bude jača, bolja, pravednija i zaposlenija. PDP ulazi u kampanju sa mnogo optimizma, sa odličnim istraživanjima javnog mnijenja i ubjeđeni u pobjedu i Jelenu Trivić, a i da će naše liste imati najbolji rezultat u historiji. Također, dat ćemo jednako snažan doprinos pobjedi i kandidata iz naše bratske SDS, kao i pobjedi Jelene Trivić – naveo je Borenović.

Potpredsjednica Jelena Trivić je navela da u kampanju za predsjednika, kao i u kampanju za poslanike, PDP ulazi za značajno inoviranim Programom obnove RS.

Kazala je kako polaze od ustavnih pozicija RS, koje joj, kako je Trivić izjavila, "daju status entitetske državnosti".

- To je za nas nepromjenjiva kategorija. RS treba da postane stabilizirajući faktor na inače nestabilnom Balkanu. Pored toga, Banja Luka, sa svojim geografskim položajem, mora postati poveznica između Beograda, Zagreba, podgorice, Skoplja i Sarajeva. RS vidimo na evropskom putu i u inicijativi Otvoreni Balkan, koju je pokrenula Srbija i predsjednik Vučić i našim politikama ćemo uvjeriti i druge strukture iz BiH u prednost ove inicijative, koja briše granice između tržišta – poručila je Trivić.

Ona je navela da borba protiv kriminala i korupcije ostaje njeno i PDP-ovo trajno opredjeljenje.

- Narod jeste osiromašen, ali je najviše gladan pravde. Zidno po zrno pravde, napravit ćemo pravnu državu u kojoj su svi jednaki pred zakonom – rekla je Trivić.

Prosječna plaća 1.000 eura

Ona je navela da je neophodno rasteretiti privredu, vraćanjem poreskih stopa iz 2008. godine, olakšati mladima prvo zaposlenje, redefiisati pojam intervjua zbog pravednijeg zapošljavanja.

- Također, mladima treba olakšati kupovinu prve stambene jedinice kroz program socijalne stanogradnja. Tržišne cijene su nenormalno visoke, pa mladi i sa pristojnim primanjima ne mogu sebi obezbijediti prvu nekretninu, te tu država mora intervenisati – rekla je Trivić.

Navela je da su neki od ciljeva, za koje su predviđene mjere u Programu obnove i stabilna i jaka privreda, efikasan javni sektor koji će biti na usluzi investitorima, kao i sređivanje rada javnih preduzeća koja doprinose tek oko 20 miliona KM budžetu, a imaju kapacitete da daju i do 200 miliona KM.

- U mandatu ćemo obezbijediti da prosječna plata bude 1.000 eura, prosječna penzija 500, te da imamo 330 hiljada zaposlenih – rekla je Trivić i dodala:

- Jedan od najznačajnijih ciljeva je i napraviti saobraćajnicu na istoku RS, te povezati Bijeljinu i Trebinje. To je u tom dijelu Republike prioritet i spremni da se upustio u kapitalni projekat i završimo što prije – istakla je.

Depolitizacija zdravstva

Navela je da su neki od najbitnijih ciljeva i efikasna, pravovremena i stručna zdravstvena zaštita, kao i depolitizacija zdravstva, ali i školstva, više prakse i u srednjim školama i na fakultetima, dok Zavod za zapošljavanje mora imati aktivniju ulogu između tržišta i obrazovanja.

- Pitanje boračke populacije ne smije biti zapostavljeno. Znamo šta je bilo na posebnoj sjednici NSRS, gdje je vlast pokazala kako im nije stalo do boraca. Oni nisu obaveza, nego naša dužnost. Danas u budžetu imamo 150 miliona KM za zgrade javne uprave i za softvere, a za borce nema. Za borce i poboljšanje njihovog standarda života mora biti – rekla je Trivićeva.

Istakla je da su komparativne prednosti u RS u energetskom sektoru, turizmu i poljoprivredu, za koju je planiran program za ostanak na selu 2.000 porodica, u čemu država mora da ima značajnu ulogu, kao i da se RS mora snažnije povezati sa dijasporom kroz PDP-ov projekat Otvorena Srpska. Na kraju je dodala:

- Kao što sam rekla i kada me Predsjedništvo PDP-a kandidovalo, ja ću se baviti našim programom, propustima vlasti nudeći rješenja, a ne bilo čijim porodicama. Vidimo od tada, moji politički pritivnici se bave i mojom porodicom, koja je stabilna i ne mogu joj nauditi. Ja idem pravo ka pobjedi, uz podršku našeg naroda.

Više o temi Jelena Trivić

POTPREDSJEDNICA PDP-A
Jelena Trivić: Mnogi se boje moje kandidature
NA VRH

Podijeli članak na