ALMIR KARADŽA

Bivši ovisnik: Uzimao sam od pelena za drogu, crvi su mi hodali po nozi, narkomani su bježali od mene

Poznavao sam jednu djevojku od 16 godina i njoj sam davao drogu, pozitivna priča te djevojke od 16 godina je da je ona sada moja supruga i da se izliječila, rekao je

Almir Karadža: Uzimao sam od pelena za drogu, crvi su mi hodali po nozi, narkomani su bježali od mene. SCREENSHOT: SREDNJA BOSNA DANAS

S. S.

14.5.2022

Almir Karadža je Bugojanac koji trenutno živi u Sarajevu sa suprugom i djecom. Direktor je Centra za odvikavanje od ovisnosti, a i sam je bio ovisnik. Danas je održao predavanje učenicima osnovnih i srednjih škola koja je preventiva da se ne bi desilo ono najgore.

Rat kao prekretnica

- Meni je prekretnica bio rat da uđem u svijet droge. Stao sam na minu i ostao bez noge. Dobio sam morfijum i rekao "Ovo meni treba". Prijetio sam doktorima pištoljem da mi daju morfijum. Počeli su u moje društvo da dolaze kriminalci. Govorili su mi da nabavim tržište. Nikakvo tržište ja nisam našao, nego od heriona, kokaina, ekstazija, trave, sve sam počeo da konzumiram - počeo je svoju priču Karadža.

Kaže da je davao drogu ljudima oko sebe. 

Poznavao sam jednu djevojku od 16 godina i njoj sam davao drogu. Pozitivna priča te djevojke od 16 godina je da je ona sada moja supruga i da se ona izliječila. U jednom trenutku sam čak uzimao od svoje djece, od pelena pare da bi sebi uzeo drogu. Međutim, sve počinje da se raspada oko mene, porodica odlazi, roditelji me se odriču - kazao je.

"Ubij se"

Kaže da nisu ljudi oko njega mogli gledati kako im umire na očima.

- Od autoriteta i borca završio sam na ulici i počeo da prosim. Spavao sam po haustorima i parkovima. Smršao sam na 61 kilogram, dobio sam gangrenu druge noge, crvi su mi hodali po nozi. Kada sam došao u Centar nisam se okupao prije toga osam i po mjeseci. Pet i po godina nisam vidio djecu, roditelje četiri i po godine. Čak su i narkomani bježali na ulici od mene - opisao je svoje iskustvo.

Ako postoji pakao na ovom svijetu, to sam prošao.

- Majka momka koji je bio sa mnom u Centru se ubila na njegove oči, odnosno zaklala se. Rekla mu je: "Sine ako ne prestaneš uzimati drogu ja ću se ubiti." On onako hladno, nadrogiran i nema pojma šta govori, rekao: "Ubij se". Ona je uzela nož i zabila sebi u vrat i ubila se - zaključio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.