AVAZ NA LICU MJESTA

Heroji grada: U Tuzli odato poštovanje braniocima i civilnim žrtvama rata

Predstavnici Grada Tuzle i drugih nivoa vlasti, učesnici odbrambeno oslobodilačkog rata, delegacije boračkih i drugih organizacija, građani i građanke odali odali su poštovanje

E. Ć.

15.5.2022

U Tuzli je danas obilježena 30. godišnjica od jednog od najvažnijih datuma - Avaz
Delegacija SBB-a položila cvijeće i odala počast herojima odbrane grada - Avaz
Dnevni avaz
Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović - Avaz
Dnevni avaz
+6

U Tuzli je danas obilježena 30. godišnjica od jednog od najvažnijih datuma u novijoj historiji grada - Dan odbrane od agresora.

Grad Tuzla svake godine 15.5., u znak sjećanja na odbranu Tuzle od napada agresora i u znak sjećanja na sve bosanskohercegovačke branioce i njihove žrtve, a posebno na one koji su braneći Bosnu i Hercegovinu i Tuzlu dali svoje živote, na primjeren način organizuje obilježavanje ovog značajnog datuma iz historije Tuzle.

Tog 15. maja 1992. godine vojska Jugoslavije i paravojska tzv. RS napale su Tuzlu. U bici na Brčanskoj Malti pripadnici Ministarstvva unutrašnjih poslova BiH - Stanice javne bezbjednosti Tuzla, uspješno su odbili napad. Odbranili su Tuzlu i spasili je od crne sudbine - etničkog čišćenja.

Predstavnici Grada Tuzle i drugih nivoa vlasti, učesnici odbrambeno oslobodilačkog rata, delegacije boračkih i drugih organizacija, građani i građanke odali odali su poštovanje poginulim braniocima i svim civilnim žrtvama rata.

Selim Bešlagić. A. Bešić

Ratni načelnik Tuzle Selim Bešilagić je rekao da su okupatori planirali tog 15. maja presjeći Tuzlu i uraditi ono što su radili u Zvorniku, Bijeljini, Vlasenici i Srebrenici.

- Ali, mi smo tada podigli rezervnu policiju kao jedinu moguću zakonsku mjeru, braneći se od svih koju budu dolazili. Zakonom države BiH smo željeli braniti građane i u tome smo uspjeli. Danas mi je drago što su svi nadležni sudovi rekli da se u Tuzli nije dogodio ratni zločin, a optužnice protiv određenih ljudi su pale, što je u konačnici potvrdio u INTERPOL - poručio je Bešilagić.

Jasmin Imamović. A. Bešić

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović prisjetio se tog užasa. Kažao je da je grad bio komotan, da se život odvijao sasvim normalno, a onda su agresori odlučili sve redom gađati kao glinene golubove. 

- Imali su oružje upereno sa svih strana prema policiji, građanima i svima ostalima. Dogodile su se eksplozije jer je njihov komandant Mile Dubajić vojnike natovario na sanduke s municijom, granatama i buradima sa gorivom. Da nije taj iznenadni napad bio odbijen, sigurno je da bi sudbina BiH bila daleko gora, a građana Tuzle užasna - izjavio je Imamović.

Prema podacima Fondacije "Istina, pravda, pomirenje" poginula su tri pripadnika policije u Tuzli i 33 vojnika iz tuzlanske kolone.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.