ISTIČE VRIJEME

Ambasador Japana u BiH Ito Makoto za "Avaz": Opći izbori su jedno od najvažnijih sredstava u demokratskim zemljama

Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Ito Makoto potpisnik je pisma koji su strani ambasadori još početkom aprila uputili na adresu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije i njegovih zamjenika Vjekoslava Bevande i Bisere Turković

Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Ito Makoto. Avaz

Piše: N. Aj.

15.5.2022

Ističe vrijeme za osiguravanje finansijskih sredstava za provedbu općih izbora 2022. godine, koje je Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine raspisala za 2. oktobar.

Odluka je donesena 4. maja, a, prema zakonu, nadležne institucije dužne su u roku od 15 dana osigurati finansijska sredstva. U ovom slučaju posljednji rok je 19. maj.


Neophodni instrumenti

Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Ito Makoto potpisnik je pisma koji su strani ambasadori još početkom aprila uputili na adresu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije i njegovih zamjenika Vjekoslava Bevande i Bisere Turković.

Između ostalog u tom pismu su naveli:

- Svaki pokušaj daljeg poricanja ili odlaganja traženog finansiranja smatrat će se ne samo aktom koji podriva vladavinu prava i demokratiju, već i kršenjem obaveze Mirovnog sporazuma. U slučaju da ova obaveza ne bude ispunjena, kada BiH jasno ima raspoloživa sredstva, podsjećamo da međunarodna zajednica zadržava neophodne instrumente kako bi podržala Mirovni sporazum i zaštitila održavanje općih izbora.

Ambasador Makoto je tim povodom za "Avaz" rekao:



Demokratske zemlje

- Opći izbori su fundamentalno i jedno od najvažnijih sredstava za ljude u demokratskim zemljama da izraze svoju slobodnu volju i da je na pravi način odraze. U vezi s tim, vjerujem da će mirni, pošteni i transparentni opći izbori biti održani u oktobru ove godine.

Osim njega, pismo su potpisali još i visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt), šef EU delegacije Johan Satler (Johann Sattler), ambasadorice Njemačke Margret Uber (Uebber), Kanade Kerolajn Šaret (Charoline Charette), Francuske Kristin Todik (Christine Toudic), te ambasadori Italije Marko di Ruca (Marco di Ruzza) i Nizozemske Jan Valtsman (Waltsman).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.