ALARMANTNO

Državni policajci ponovo izlaze na proteste: Nemamo para ni za benzin

Plaća jednog policijskog službenika u činu policajca iznosi 897 KM

S prošlogodišnjih protesta. Arhiv

Piše: A. Kukić

16.5.2022

Savez sindikata policijskih organa u BiH, koji čine Sindikat SIPA-e, Sindikat GPBiH i Sindikat DKPT-a BiH, održat će u ponedjeljak mirne proteste ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH.

Cilj protesta je iskazivanje nezadovoljstva finansijskim statusom i odnosom predstavnika vlasti prema uposlenima u policijskim agencijama na nivou BiH.

Na rubu

Dragan Krvavac, predsjednik Saveza sindikata policijskih organa u BiH, kaže za „Avaz“ da su se našli na rubu propasti.

- Mislim da nemamo nijednu pozitivnu stvar u posljednjih 14 godina, ali zato imamo smanjivanje plaća, smanjivanje regresa, smanjivanje toplog obroka i nepoštovanje vlasti prema policijskim sindikatima. Trenutno ni za benzin nemamo, tako da je upitan daljnji rad ovih službi, pogotovo kada je riječ o Graničnoj policiji, koja radi po periferiji i graničnim prijelazima. Mislim da smo se našli na samom rubu propasti - rekao je Krvavac.

Krvavac: Nijedna pozitivna stvar u posljednjih 14 godina. Arhiv

Ista osnovica

Edin Kahrimanović, predsjednik Sindikata SIPA-e, podsjeća kako su plaće uposlenih u policijskim agencijama smanjene u periodu 2009.-2012. godine sa 535 KM na osnovicu od 475 KM i da ta osnovica do danas nije promijenjena.

- Plaća jednog policijskog službenika u činu policajca iznosi 897 KM, dok su za isto vrijeme plaće policijskih službenika na svim ostalim nivoima povećane za 30, 40, pa i 50 posto. Naši političari se nisu udostojili da, nakon svih ovih poskupljenja, urade bilo šta po pitanju plaća poslenih - kazao je Kahrimanović.

Koji su zahtjevi

Policajci traže izmjenu Zakona o plaćama i naknadama uposlenih u institucijama BiH kojom se predviđa povećanje koeficijenata za obračun plaća za 0,20 do čina viši inspektor i zvanja stručni savjetnik, kao i hitno usvajanje budžeta za 2022. godinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.