AVAZ NA LICU MJESTA

Završeni protesti državnih policajaca u Sarajevu: Nemamo novca da dođemo na posao

Ne doživljavaju nas, to je činjenica, ni opozicija ni predstavnici vlasti, kazao je Krvavac

Piše: A. Kukić

16.5.2022

Policajci se okupili ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

U Sarajevu je završio mirni protest članova Saveza sindikata policijskih organa u BiHkoji čine Sindikat SIPA-e, Sindikat GPBiH i Sindikat DKPT-a BiH.

Policajci su održali okupljanje ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH, neposredno pred početak sjednice Doma naroda BiH, kako bi iskazali nezadovoljstvo finansijskim statusom. 

- Ne doživljavaju nas, to je činjenica, ni opozicija ni predstavnici vlasti. Mislim da smo ušli u ozbiljnu priču i odnosit ćemo valjane odluke. Konkretno, danas samo tražimo da uposlenik koji ima najniža primanja može kupiti deset litara ulja. Jedini smo u svijetu koji nemamo kolektivni ugovor ni osiguranje na radu. Tražimo samo vraćanje onog što smo imali prije 14 godina - kazao je Dragan Krvavac, predsjednik Sindikata Saveza sindikata policijskih organa u BiH.

Haris Salan, predsjednik Sindikata DKPT-a, podsjetio je da policajci imaju najniže plaće. 

- Svjesni ste koliko su porasle cijene, mi nemamo novca da dođemo na posao. Donijeli smo na UO odluku o stupanju u štrajk - naveo je Salan.

Policajci traže izmjenu Zakona o plaćama i naknadama uposlenih u institucijama BiH kojom se predviđa povećanje koeficijenata za obračun plaća za 0,20 do čina viši inspektor i zvanja stručni savjetnik, kao i hitno usvajanje budžeta za 2022. godinu. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.